Grčka iz sata u sat: Novoj demokratiji 21,2% glasova

Iz Atine izvještava: Dijana Mujanović


23:45  Izbori u Grčkoj

Prebrojano više od 50% glasova:

Nova demokratija 111 (19,93%)
Syriza 50 (16,15%)
PASOK 42 (13,66%)
Nezavisni Grci 32 (10,46%)
KKE (Komunistička stranka) 26 (8,38%)
Zlatna zora 21 (6,87%)
Laos 18 (6,02%)


22:50  Izbori u Grčkoj

Prema posljednjim podacima iz grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova, trenutna situacija sa rasporedom u parlamentu izgleda ovako:

Nova demokratija 112 (20,23%)
Syriza 49 (15,94%)
PASOK 43 (13,92%)
Nezavisni Grci 32 (10,40%)
KKE (Komunistička stranka) 25 (8,36)
Zlatna zora 21 (6,85)
Laos 18 (5,98)

Proces brojanja glasova je još u toku.


22:43  Izbori u Grčkoj

Situacija u Grčkoj se dodatno komplicira. Jedan od mogućih scenarija su i novi izbori već za mjesec dana jer nijedan od blokava ne želi preuzeti odgovornost za ono što slijedi.

Juni je “Dan D” za Grčku jer parlament mora izglasati novi paket mjera štednje koji znači dodatno smanjenje budžeta za 11,7 milijardi eura. Nova Demokratija i PASOK su svjesne da, ako formiraju vladu i glasaju za smanjenje, u državi će biti haos, doći će do novih štrajkova i nemira koji će dovesti do njihovog potpunog kraha i vjerovatno prijevremenih izbora.

No, pod pritiskom Brisela, možda će to, htjele-ne htjele, morati uraditi. Sa druge strane, blok predvođen Syrizom, koji se ionako protivi mjerama štednje, također bi imao veliku korist od novih izbora jer zna da će u idućih mjesec dana privući još više glasova i moći napraviti jaču vladu.

Sve se svodi na to da li ćemo u iduća dva do tri dana imati vladu koja je za provedbu mjera štednje koju čine Nova Demokratija, PASOK i Demokratska Ljevica ili ćemo za mjesec dana imati ljevičarsku vladu.


22:00  Izbori u Grčkoj

Izjava Alexisa Tsiprasa, predsjednika Koalicije Syriza koja će, očigledno, biti druga stranka po veličini:

“PASOK i Nova Demokratija očito još nisu shvatili koja je želja naroda, te da oni sada gotovo predstavljaju manjinu. Narod je očito protiv mjera štednje i Memoranduma koji smo potpisali sa EU-om i MMF-om. Angela Merkel mora shvatiti da grčki narod ne želi njene mjere. Narod je dao zeleno svjetlo za stvaranje vlade ljevice. Ako PASOK i Nova Demokratija i uspiju napraviti vladu, to neće biti želja naroda već samo zahvaljujući izbornom zakonu koji im daje 50 mjesta u parlamentu samo zato što su prvi.”


21:45  Izbori u Grčkoj

Izbrojano je oko 25 posto glasačkih listića.

Grčki parlament ima 300 poslaničkih mjesta. Po novom zakonu, stranka koja osvoji najviše glasova dobija 50 mjesta “gratis” uz mjesta koja joj pripadaju prema osvojenom rezultatu.

To znači da se faktički dijeli 250 mjesta među strankama koje uđu u parlament. Za većinu u parlamentu potrebno je 151 poslaničko mjesto.

Kako trenutno stvari stoje raspodjela mjesta u parlamentu izgledati će ovako:

Nova demokratija 113
Syriza 47
PASOK 44
Nezavisni Grci 32
KKE 25 (Komunistička stranka)
Zlatna zora 21
Laos 18


21:25  Izbori u Grčkoj

Prema prvim rezultatima, na današnjim prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, na osnovu 14,4 posto prebrojanih glasova, Nova demokratija vodi sa 21,2 odsto.

Prema istim izvorima, Koalicija radikalnih lijevih snaga Syriza osvojila je 14,99, Svegrčki socijalistički pokret PASOK 14,83, a desničarska stranka Nezavisni Grci 10,05 procenata glasova.


21:12  Izbori u Grčkoj

Javnosti se među prvima obratio predsjednik PASOK-a, Evangelos Venizelos koji je rekao kako građani Grčke “danas nikome nisu dali nalog da formira vladu”, te predložio formiranje proevropske vlade.

Pannos Kammenos, predsjednik stranke Nezavisni Grci, koja će na ovim izborima po svemu sudeći dobiti oko 10 posto, kategorički odbija mogućnost saradnje sa PASOK-om i Novom demokratijom.

Na pitanje da li postoji mogucnost formiranja koalicije sa Syrizom, nije odgovorio. Samo je rekao da se slažu po pitanju vraćanja duga, ali ne i oko nacionalnih pitanja poput problema oko Makedonije.

Službeni rezultati polako pristižu, do sada je prebrojano 23 posto i raspored stranaka ostaje isti, blizu 40 posto građana nije izašlo na birališta.


19:52  Izbori u Grčkoj

Grčka partija desnog centra Nova demokratija (ND) Antonisa Samarisa proglasila je večeras pobjedu na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, prenosi Tanjug. 

“Mi smo prvi, to je očigledno”, rekao je za lokalnu televiziju predstavnik ND Panos Panojotopulos.

Prema rezultatima anketa sa birališta, koje su objavili vodeći TV kanali po zatvaranju biračkih mjesta, grčki konzervativci dobili su između 17 i 20 odsto glasova birača, Koalicija radikalnih levih snaga Siriza (SYRIZA) između 15 i 17 odsto glasova, a Svegrčki socijalistički pokret PASOK između 13 i 14 odsto glasova.

Ukoliko se to potvrdi zvaničnim rezultatima, nijedna od vodećih stranaka neće imati dovoljan broj glasova kako bi sama formirala vladu, prenio je Itar-Tas s.

Prema anketama, u parlament će osim tri stranke ući i desna stranka Nezavisni Grci (sa 10 do 12 odsto glasova), Komunistička partija (KKE, sa 7,5 do 9,5 odsto), ultradesničarska Zlatna zora (Chryši Avgi, sa šest do osam odsto), Demokratska ljevica (sa 4,5 do 6,5 odsto), kao i još nekoliko manjih partija.

Očekuje se da će prvi zvanični rezultati biti objavljeni u 21 sat i 30 minuta, dok će konačni rezultati biti poznati kasnije uveče ili u ponedjeljak ujutro.


19: 32 Izbori u Grčkoj

U svim gradovima širom grčke policija je u stanju pripravnosti zbog mogučeg slavlja nacista iz “Zlatne zore”.

Predsjednik Nove demokratije Antonis Samaras želi formirati novu vladu. A sa kim još se ne zna.
 


18: 22 Izbori u Grčkoj

Stranke koje su dosada vladale, doživjele su izgleda potpuni slom, javlja Mirjana Hrga iz Grčke. Po izlaznim anketama, Syriza će dobiti od 15 – 18,5 posto glasova, a neonacistička organizacija Zlatna između šest i osam posto.


18:14  Izbori u Grčkoj

Prema prvim izlaznim anketama, Nova demokratija osvojila je 17 do 20% glasova, slijedi Syriza sa 15 do 18,5%, PASOK 14 do 17%, Zlatna zora 6 do 8 %, Komunistička stranka 7,5 do 9,5%, Nezavisni Grci 10 do12 %.

Ovo su rezultati na osnovu izlazne ankete, 80% obrađenih podataka. 


17:21  Izbori u Grčkoj

 

Za nešto manje od sat vremena bit će objavljeni prvi neslužbeni rezultati parlamentarnih izbora u Grčkoj. Kolika je izlaznost građana, znat će se tek nakon zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati. Mediji procjenjuju da je izlaznost građana velika, a pogotovo mlade populacije. U stožeru Sirize, stranke za koju se očekuju da će biti treća stranka po broju osvojenih glasova, već se slavi.


 

16:16  Izbori u Grčkoj

Izbore u Grčkoj prati Al Jazeerina novinarka Mirjana Hrga, koja se javlja iz Atine:

“U Grčkoj je u ovom trenutku 21 posto ljudi bez posla, a svakim danom ih je sve više i više. Unatoč međunarodnoj pomoći, zemlja tone u krizu sve dublje i dublje. Predviđanja kažu da će gospodarski pad biti i veći od predviđenog. U takvoj teškoj situaciji oko deset miliona Grka izlazi na birališta. Biraju novu vlast.

Do sada vodeće stranke – socijalistički PASOK i konzervativna Nova demokracija gube na snazi. Građani ih kažnjavaju zbog toga što su potpisali i pristali na drastične mjere štednje”, javlja Hrga.


14:36  Izbori u Grčkoj

U ovim trenutcima ulice Atine su gotove prazne.

Sve je zatvoreno pa čak i javna kuhinja. Svi su u iščekivanju.

Ono što je zanimljivo je da rezultati izbora ovise o glasovina građana koji su do juče bili neodlučni. A, bilo ih je 13 posto.

Rezultati ovise i o pola miliona mladih koji će ove godine prvi put glasati.

Inače, glasanje u Grčkoj protiće bez većih problema.

Zabilježen je samo jedan incident kada je jedan muškarac uletio na biračko mjesto vičući: “Pazite za koga glasate”.

Za remenom imao je plastični pištolj te je odveden u policiju.


13:26  Izbori u Grčkoj

Grčki premijer Lucas Papademos glasao je na biračkom mjestu u centru Atine.

On je nakon toga izjavio da su izbori u Grčkoj od ključnog značaja za dalji put zemlje i da očekuje da će nova vlada biti formirana sljedeće sedmice.

Međutim, istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će to biti teško ostvarivo, prenio je AFP.

“Svi se slažemo da su ovi izbori od ključnog značaja i svi moraju da se opredijele, ne samo za onog ko će vladati, već i za put kojim će ova zemlja krenuti u narednim decenijama”, poručio je tehnokratski premijer na kraju mandata, koji je od novembra predvodio koaliciju koja je pregovarala o drugom međunarodnom paketu finansijske pomoći Grčkoj.


10:20  Izbori u Grčkoj

Ekipa Al Jazeere bila je na biračkim mjestima i razgovarala sa građanima.

Kako kažu, nije bilo lako odlučiti kome dati svoj glas.

Žele promjenu pa čak i sedamdesetogodišnja Panajota.

“Četrdeset godina glasala sam za PASOK, ali više nema smisla. Pogledajte šta su nam napravili. Glasat ću za neku malu stranku.“

Inače, atmosfera u Atini je mirna. Gotovo ništa ne radi. Zbog izbora su zatvoreni čak i muzeji.

Građani s nestrpljenjem očekuju rezultate.

Prve izlazne ankete očekuju se već oko 19 sati, kada se zatvaraju i birališta.

Službeni rezultati izbora očekuju se oko 22 sata.


07:07  Izbori u Grčkoj

Šesti maj za Grčku je dan odluke.

Jutros u sedam sati otvoreno je blizu 5.000 glasačkih mjesta, na kojima će gotovo 10 miliona Grka dati svoj glas jednoj od 32 stranke.

Ovo su najneizvjesniji parlamentarni izbori u istoriji ove zemlje, jer stranke se dijele na one koje podržavaju provedbu mjera štednje i one koji se tome protive.

Ono što je sigurno je da ogorčeni građani neće dati podršku velikim strankama, PASOK-u i Novoj demokratiji.

Predviđanja su da zajedno neće skupiti ni 40 posto glasova, u odnosu na 80 posto, koliko su dobile na prošlim izborima.

Narod se okreće malim strankama.

Prema procjenama, prvi put u grčki parlament trebalo bi ući osam do deset stranaka, među kojima je i ultradesničarska Zlatna zora.

Čak 13 posto građana još nije odlučilo kome će dati svoj glas.

Prvi službeni rezultati očekuju se u nedjelju oko 22 sata.

Izvor: Al Jazeera