Ima li veće sreće – EURO kreće!

Nije Mundijal, ali i EURO ima svoju draž - tu se ipak igra najbolji nogomet (EPA)

Piše: Emir Delić

Neko će u Poljsku i Ukrajinu, a neko uz ventilator, kokice i hladno piće pratiti EURO 2012. 

Nogomet će fanatike, bar na mjesec dana, osloboditi nekakvih mikroba. S naslovnica će nestati smiješni politički likovi, nesposobni ministri, kvarni tajkuni… Vrijeme je za tekme! Samo da se televizor ne pregrije.

Šta očekujem od istoka Evrope? Ukrajina i Poljska za mnoge nisu idealni domaćini, ali UEFA je odlučila tako, pod “plaštom” širenja popularnosti nogometa.

Ali Poljska, a pogotovo Ukrajina, za ostatak Evrope nisu pravi izbor.

Već mjesecima se priča o bojkotu EURO-a zbog bivše premijerke Julije Timošenko, ali i zbog straha od rasizma… Ali, gospodo iz Nyona, tako je to. Uz psa dobiješ i buhe…

Historija ne poznaje ljubav između Poljske i Ukrajine. Sada su se ujedinili oko ekonomskih interesa. Nekada su ratovali. Nakon Prvog svjetskog rata, kada je Evropa dala Poljskoj Istočnu Galiciju ili Zapadnu Ukrajinu, gdje je tada živjelo sedam miliona Ukrajinaca.

Pred međunarodnim organizacijama, Poljska se obavezala da će poštovati nacionalna prava Ukrajinaca. Međutim, bilo je to mrtvo slovo na papiru. Poljske vlasti su počele asimilirati ukrajinsko stanovništvo. Poljska policija je terorisala Ukrajince, koji su bili masovno zatvarani i prebijani.

Ni jednima ni drugima to sada nije bitno. Važan je EURO.

Prebirem po sjećanju. Bolje pamtim svjetska, nego evropska prvenstva. Nisam baš mlad, ali nemam ni godine da pamtim Platinija i Francusku 1984. Čuo sam da je tada Jugoslavija igrala loše i da se obrukala.

Tuga zbog Danske

Ali, kao da je jučer bilo, toliko se dobro sjećam ljeta 1988. Skupljao sam sličice Gullita, Viallia, Matthausa, Bergomia… Igrao ćize-blize, pola-cijelo, slika-bijelo. Volio sam Van Bastena…
 
Još nisam načisto: da li je u onoj finalnoj utakmici Holandije i Sovjeta, nišanio gol Dasaeva ili mu je lopta ”prešla” preko noge.  Baš sam sa Goranom Milićem komentirao, on kaže da je Marco bio takav majstor, da je iz ”onih” situacija hladno pogađao.
Casillas: Svjetski rekorder u reprezentativnim pobjedama [Getty]

Austrija i Švicarska četiri godine kasnije. Furia je najavila okupaciju svijeta. Prvo je pokorila Evropu, a onda i ostatak planete dvije godine kasnije. Pamtim i nesretan poraz Hrvatske na penale od Turske. I kolone automobila u Sarajevu…

Ukrajinom i Poljskom mogla bi (opet) zavladati Njemačka. Jake su trupe Joachima Loewa. Holandija je opasna, Italija također… Španci? Ne znam, možda su preumorni. Prije svih, igrači Reala i Barcelone. Nedostajat će i bedem ispred Casillasa, čupavi gorostas Carles Puyol.

Hrvatska će učiniti sve da se od Slavena Bilića oprosti na pravi način. Bio bi sjajan uspjeh kad bi se plasirali u drugi krug, a tamo je sve otvoreno.

Samo će Hrvati predstavljati region. Ostali? Čista stativa. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su bili najbliži EURO-u. Sušić je “Zmajeve” doveo do baraža. Dalje se moglo samo u – minsko polje. Ne znam za Crnu Goru, Sloveniju ili Makedoniju, ali jaka pozicija reprezentacije u evropskim okvirima donosi najmanje jednu dobru političku posljedicu Bosni i Hercegovini.

Vjerovatno će Bosanci i Hercegovci još sačekati da vide svoje ljubimce na velikoj nogometnoj smotri, baš kao i Crnogorci ili Makedonci.

Srbi su sa Sinišom Mihajlovićem okrenuli list. Nekadašnji bombarder Zvezde, Rome, Lazia i Intera krenuo je jako. Samo se pitam da li vodi reprezentaciju ili hor. Ili, što reče uvaženi kolega Fahro Bečić, da li je dirigent ili selektor? Koga uostalom briga…

Ovo nije Mundijal, ali i EURO ima svoju draž. Na Starom kontinentu se, ipak, igra najbolji nogomet. Stoga, uživajte!

Izvor: Al Jazeera