Live blog: Nikolić proglasio pobjedu

Tomislav Nikolić kazao da želi biti predsjednik svih građana Srbije (Tanjug)

23:50 Predsjednički izbori u Srbiji – Beograd

Pristalice Tomislava Nikolića slave, osim na ulicama prijestolnice, i u Novom Sadu i Nišu. U Kosovskoj Mitrovici i susjednom Zvečanu, čula se i pucnjava u znak slavlja, izvještava Tanjug.


23:15 Predsjednički izbori u Srbiji – Beograd

Simpatizeri Tomislava Nikolića slave na ulicama Beograda, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić. Nisu zabilježeni incidenti, a pristalice SNS-a trube, izvikuju ‘pobeda, pobeda’  i mašu zastavama Srbije i SNS-a.

Nikolić sa suprugom Dragicom [Tanjug]


10:24 Predsjednički izbori u Srbiji – Beograd

Izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji do 9 sati je 4,7 procenata. U Vojvodini je iznad prosjeka – 6,1 posto, saopćio je CeSID. Naš Nebojša Grabež podsjeća da je u drugom krugu predsjedničkih izbora 2008. godine do 9 sati glasalo 5,1 posto birača.

Sljedeću procjenu izlaznosti CeSID će objaviti u 15 sati.


09:46 Predsjednički izbori u Srbiji – Sarajevo, Banja Luka

U BiH su predviđena dva biračka mjesta za današnji drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji i to u Ambasadi Srbije u Sarajevu i u Konzulatu u Banjoj Luci. 

Za glasanje u Sarajevu prijavilo se stotinu glasača, a u Banjoj Luci 300. Do 9 sati glasalo je 7 posto birača u Banjoj Luci.


08:46 Predsjednički izbori u Srbiji – Beograd

Glasnogovornik OSCE-a Nikola Gaon izjavio je da glasanje u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije na Kosovu protiče mirno na 90 biračkih mjesta koja su jutros otvorena, a na kojima će danas blizu 109.000 građana moći da bira predsjednika Srbije. 


08:31 Predsjednički izbori u Srbiji – Beograd

Republička izborna komisija (RIK) redovno će danas obavještavati javnost o toku provođenja ponovljenog glasanja na izborima za predsjednika Republike. Redovne konferencije za novinare, na kojima će biti saopštavani podaci o izlaznosti birača, planirane su u 11, 15, 19 i 22 sata.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) danas će zajedno s novinskom agencijom Tanjug organizirati praćenje i izvještavanje o toku izbornog procesa i samom rezultatu izbora za predsjednika Srbije.

Rezultati će biti saopštavani na osnovu reprezentativnog uzorka i to će biti procjena rezultata izbora, a za razliku od prethodnih izbornih procesa, ovaj put će čitava javnost imati uvid u proces pristizanja i obrade podataka i dinamiku promjene izbornih rezultata, navode u CeSID-u.

Rezultati će biti saopštavani u Press centru Tanjuga, a tokom večeri bit će ažurirani svakih trideset sekundi.


08:01 Predsjednički izbori u Srbiji – Beograd

Otvorena glasačka mjesta u Srbiji.


07:21 Predsjednički izbori u Srbiji – Beograd

Srbija u nedjelju bira novog predsjednika. Građani će odlučivati između dva kandidata – Borisa Tadića, kojeg je predložila lista “Izbor za bolji život” i Tomislava Nikolića, kandidata Srpske napredne stranke.

Kako iz Beograda izvještava reporter Al Jazeere Nebojša Grabež, u prvom izbornom krugu 6. maja za Tadića je glasalo 25,31 posto birača, ili 989.454, a za Nikolića 25,05 posto, odnosno 979. 236 građana.

Pravo glasa ima ukupno 6.771.479 građana, koji će se izjašnjavati na 8.390 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu. Glasat će se i na 90 izbornih mjesta na Kosovu, uz tehničku podršku OSCE-a.

Mandat predsjednika traje pet godina, a dobit će ga kandidat koji osvoji prostu većinu glasova.

U Vojvodini, osim za predsjednika Srbije, više od 1,7 miliona birača izjasnit će se i o 60 od ukupno 120 poslanika u pokrajinskoj skupštini. Mandati će biti raspoređeni po većinskom sistemu: bira se između dva kandidata koji su ušli u drugi krug. Šestog maja već je izabrano 60 poslanika, po proporcionalnom sistemu.

Na biračkim mjestima u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji u subotu je održano glasanje u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije.

Birači u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Njemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švicarskoj glasaju u nedjelju.

“Drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji pratiće blizu 1.300 posmatrača iz više domaćih i stranih organizacija, kao i više od sto akreditovanih stranih novinara”, kaže Grabež.

Izvor: Al Jazeera