Messijevo vrijeme tek dolazi

Messijeva energija ne opada (Getty Images)

Piše: Lee Wellings

On to čini tako jednostavnim, pa postaje opasnost da ćemo ovog genijalca početi uzimati zdravo za gotovo.

Dobra je stvar što nam je Lionel Messi dao tako upečatljivu stvar za pamćenje, veliku karakteristiku za njegovu prekrasnu karijeru.

Želim puno sreće onima koji će pokušati oboriti njegov novi rekord od 86 golova u kalendarskoj godini, a do kraja 2012. godine ima još vremena za poneki pogodak.

Pa, koliko je težine u njegovom uspjehu? Trebat će proći godine kako bi se to moglo cijeniti na pravi način.

Nevjerovatan učinak

Poređenje s rekordom Gerda Mullera iz 1972. godine ne može se izbjeći. Nijemac možda ima bolji prosjek (85 golova u 60 utakmica, a Messi 86 u 66), ali je dao i 12 golova protiv slabijih protivnika u Kupu Njemačke.

Ovo ne navodim kako bi bilo šta osporio velikom igraču – bilo bi veoma nepošteno oduzeti bilo šta nekome ko je prije 40 godina postigao 12 golova u pet mečeva!

To činim kako bi pokušao spriječiti nepovoljno  poređenje Messijevog učinka. Fenomenalno je postići 86 golova u jednoj godini modernog nogometa. Nevjerovatan učinak – ubrojani su golovi iz Lige prvaka, španske Primere i 12 onih u dresu reprezentacije Argentine. Također, ima i kvalitetne protivnike.

Nikada nećemo znati kako bi bio uspješan ovaj divni tim Barcelone, jedan od najboljih u historiji, bez Messija. Sa druge strane, ni suprotno se ne može dokazati, a treba uključiti i sumnju i koliko je Pep Guardiola dobar kao trener. No, ako ijedna utakmica može pokazati važnost malog čarobnjaka, onda je to duel s Betisom, u kojem je oborio rekord.

Ako je niste kompletnu odgledali, iznenadit će vas činjenica da je Betis zapravio bio bolji tim na terenu u nedjelju navečer. Barca je većim dijelom utakmice bila nadigrana i spašavale su je prečka i stative od napada Betisa u drugom poluvremenu. Zahvaljujući Messiju, Barca je slavila 2:1 i osvojila tri nova boda.

Messi je u prvih 25 minuta meča imao dvije prilike za pogodak i oba puta je pokazao filigransku preciznost koja je donijela brojne nagrade i njemu i ekipi. Oba puta smo, kad je povukao obarač, znali da će pogoditi. Malo je koji od nogometaša takav bio godinama. Oni koji jesu – poput Mullera i Iana Rusha – obično nisu dominirali utakmicama i driblinzima prolazili kroz čitave ekipe.

Već je najbolji strijelac Barcelone u historiji i skoro pa sigurno je da će osvojiti Ballon d'Or (Zlatna lopta, nagradu za najboljeg nogometaša svijeta) četvrti uzastopni put, a bivši igrač Barcelone i legenda Holandije Johan Cruyff predviđa da će Messi ovu nagradu osvojiti “pet, šest ili sedam puta”, najviše u historiji. On je neuporediv.

Ipak, takvi komplimenti neće zaustaviti da “neuporedivog” – poredimo. Najbolji igrač ikada?

Debate na ovu temu često budu na kraju beskorisne, neki ljudi ih čak smatraju uvredljivim. Postoji jedan nezaboravni televizijski, dokumentarni snimak velikog kapitena Brazila Socratesa, koji je preminuo ove godine, kada je od njega zatraženo da uporedi Pelea i Maradonu i odluči ko je najbolji. S velikim cinizmom, on je otvoreno govorio o egoizmu dvojice velikana te na kraju kazao kako su njihove sukobi djetinjasti i da je nogomet zapravo timska igra. On je to napravio sa zaraznim šarmom i rječitošću koji prosto posramljuju one koji se usude praviti poređenja.

Bez obzira koliko puta pokušam, ja ne mogu zaključiti ko je bolji igrač kada se govori o Peleu i Maradoni – obojica su postigli mnogo i iskoristili svoj talenat. Sada imamo Messija i, uz izvinjenje Socratesu, i iako je daleko od kraja njegove karijere, nema ništa pogrešno u razmatranju njegove uzvišenosti dok još igra.

‘Messijevo Svjetsko prvenstvo’

Osjećam da je postizanje 86 golova u 2012. godini tako briljantno da čak ni on ovo neće moći postići u godinama koje dolaze. No, odlučujući turnir za Messija tek treba doći.

Njemu je tek 25 godina, ali s Argentinom još nije dohvatio vrh. U klupskom nogometu je bio tamo, vidio kako to izgleda, odradio kako treba, ali nije bio takve sreće kada se ima u vidu najveće međunarodno takmičenje.

Na prošlogodišnjem Copa America nadmašili su ga Luis Suarez i Urugvaj, a na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi mu je presušila magija. Ne mislim da je igrao loše, ne mislim da je on sposoban loše igrati. No, golovi i pobjede nekako ga nisu tamo pratili.

Pa, da li njegovo vrijeme dolazi 2014. godine u susjednom Brazilu? Da li će to biti Messijevo SP kao što je bilo Maradonino ono 1986. godine u Meksiku?

Moglo bi imati savršene uslove za njega – napunit će 27 tokom takmičenja, vjerovatno će biti na svom vrhuncu karijere i gladan reprezentativnog uspjeha kako bi ga dodao onome u dresu Barcelone.

Prisjetite se da je napravljen od čvrste građe – brzo se oporavio od povrede iz duela s Benficom, koja je nakratko zaprijetila da će ugroziti njegov pohod na rekord. I, nije sebičan – vjerujemo mu kada kaže kako mu rekordi nisu važni kao pobjede ekipe. Može se reći kako nije tačno da se nije odmarao samo da bi oborio rekord – njegova energija ne opada.

Da, možemo zaključiti da trebamo sačekati deceniju ili više prije negoli odlučimo kakav je doprinos Lionel Andres Messi dao nogometnoj historiji. U tom vremenu možemo cijeniti ono što je postigao i njegove nastupe tokom sedmice.

Bez obzira na lakoću sa kojom to naizgled radi.

Izvor: Al Jazeera