Sarajevo u Ljubljani

Na sunčanom ljubljanskom prijepodnevu Boša i Ismar razgovarali su o svemu (Al Jazeera)

Piše: Aleksandar Mlač

Sarajevo u Ljubljani. Može li na ljepši način nego kada se nakon dvadesetak godina sretnu stari prijatelji. U ljubljanskom kafiću Sport, u kojem se okupljaju mladi i stari sportisti, u koji zalaze i košarkaš Ivo Daneu i gimnastičar Miro Cerar, uz kafu su se sreli i legenadrni košarkaški trener Bogdan Tanjević i slikar Ismar Mujezinović.

Poznati i priznati trener došao je u Sloveniju da kao selektor turske reprezentacije prisustvuje žrijebanju za Evropsko prvenstvo, koje će iduće godine biti održano u četiri slovenska grada. Žrijebanje je na spektakularan način obavljeno u turističkoj atrakciji Postojnskoj jami. Poznati slikar živi u Ljubljani. Pored slikanja, piše romane i bavi se filmom.

Bosna i Hercegovina ima svog fudbalskog Mozarta – Ivicu Osima, a tu zvučnu titulu je Boša Tanjević zaslužio ne kao igrač već kao trener. Bosna i Hercegovina ima i svog umjetničkog Mozarta, koji je svoje najljepše crteže poklonio na plakatima za Zimske olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu.

U kafiću Sport, politici mjesta nije bilo [A. Mlač]

Boša ima u stanu u Istanbulu sliku Ismeta Mujezinovića, koju je kupio u Crnoj Gori. Da li je original? Poziva Ismara da ga posjeti u Istanbulu i to kvalificirano utvrdi. Ko bolje poznaje umjetnine oca nego njegov sin?!

Daleko od politike

Sarajevo – vječita tema razgovora. Sarajevo – koje ponovo dobija kulturne, sportske i druge obrise predratnog grada.

Jednoga od njih dvojce bih volio vidjeti kao gradonačelnika Sarajeva. Onakvog kakvi su bili Uglješa Uzelac ili Emerik Blum. Razgovor navodi i na njih kao na istinske ljudske i stručne veličine. Danas nedostaju Sarajevu, da ga ponovo dignu u predratne visine.

O politici, dvojica poznatih Sarajlija ne žele govoriti, dok ispred kafića prolaze demonstranti protiv Vladinih mjera štednje, zahtijevajući da one pogode prvo one koji su do doveli do siromaštva radnika, studenata i gradske sirotinje i države u cjelini. Boša i Ismar ne žele u politiku. Danas bi se za takvo šta morali stranački opredijeliti. Za sportistu i umjetnika je to nešto strano.

Vrijeme u društvu s Bošom i Ismarom brzo prolazi. Bošu čeka dio porodice koji sada živi i radi u Ljubljani. Zet Edin, kćerka Bojana i unuk Rubin. Ismara čeka Špela Rozin, nekada poznata filmska glumica, koja je nedavno dobila vrijedno priznanje u muzeju druge slovenske filmske velikanke Ite Rine.

Iz kafića Sport odlazi Sarajevo, koje je i ovdje bilo dobrodošlo.

Izvor: Al Jazeera