Romneyjeva ‘kamikaza’ strategija

Glasači u ključnim američkim državama su svakodnevno izloženi salvi agresivnih predizbornih reklama (EPA)

Piše: Alan Fisher

Prošlo je više od tri sedmice od kako je Mitt Romney odgovorio na pitanje novinara. Republikanski kandidat je rijetko bio dostupan tokom kampanje za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su male šanse da će se to promijeniti u posljednjih nekoliko dana.

Redovno sam slao e-mailove osoblju kampanje, tražeći samo pet minuta s bivšim guvernerom Massachusettsa. Imam nekoliko pitanja koja bih mu volio postaviti. Međutim, u vrlo rijetkim prilikama kada bih dobio odgovor – da budem iskren, ne mogu se sjetiti kada je to bilo zadnji put – više puta mi je rečeno da je njegov rokovnik ispunjen, ali da će mi se javiti ako se šta promijeni. Ne provjeravam svoju poštu svakih deset minuta u uzaludnoj nadi.

U posljednjim danima pred izbore guvernerova kampanja je pojačala napade na predsjednika Baracka Obamu. Iako su nešto blaže, i dalje su se emitirale u državama u kojim se bitke za glasove još vode, iako je veliki dio zemlje bio na udaru superoluje Sandy.

Jedna u Ohiou zasniva se na tvrdnjama iznesenim u govoru kandidata da proizvođač automobila Jeep planira izmjestiti svoje fabrike iz Amerike u Kinu.

Negiranje navoda

Autokompanija je negirala te navode. Negirali su te navode nekoliko puta. Glavni direktor kompanije koja je vlasnik Jeepa, Chrysler, izdao je zvanično saopćenje, u kojem je rečeno: “Osjećam obavezu da nedvosmisleno ponovo iznesem naš stav: proizvodni pogoni Jeepa neće biti izmješteni iz SAD-a u Kinu. Netačno je tvrditi bilo šta drugačije.”

Ovo je neuobičajeno jasna i snažna poruka u ovoj fazi izbornog kruga.

U vrijeme pisanja ovog članka reklama se i dalje emitira. Dodajte na to TV reklamu koja napada Obamin plan da imenuje sekretara za djelatnost.

“Njegovo rješenje za sve je da postavi nekog birokratu”, kaže se u reklami.

Romney tvrdi da kreiranje novog radnog mjesta u kabinetu ne radi ništa za kreiranje novih radnih mjesta na ulici. Međutim, Bijela kuća planira tim potezom objediniti razne odjele i dovesti ih pod kontrolu jedne osobe.

Na Floridi se emitira radijska reklama koja nespretno povezuje Obamu s Fidelom Castrom i Che Guevarom.

‘Kamikaza’ strategija

Greg Sargent, koji piše ‘The Plum Line’ blog za Washington Post, opisao je reklame kao dio Romneyjeve ‘kamikaza’ strategije. Njegova teorija je da će republikanski kandidat potrošiti milione dolara iz svojih ratnih rezervi da bi “neprekidno vrtio” reklame u medijima u ključnim država, čime bi nanio dovoljno štete Obami, što bi mu na kraju donijelo pobjedu.

Sargent tvrdi se ovom taktikom riskira da silne kritike iznesene u reklamama te negiranje njegovih tvrdnji od strane važnih i ozbiljnih igrača koji u nekim slučajevima idu toliko daleko, koje nazivaju “potpunim lažima”, “pokopaju” njegovu kampanju.

Ove reklame bi mogle ići u prilog Obami u zadnjim danima kampanje, u kojim demokratski predsjednik pokušava Amerikancima prikazati Romneyja na odgovarajući način. Zahvaljujući ovim reklamama, Obama može tvrditi da je Romney spreman reći bilo šta ako će mu to donijeti pobjedu.

U danima nakon oluje mediji su htjeli upitati kandidata Romneyja da li stoji iza svojih stavova iznesenih u prvoj debati, gdje je rekao da bi prebacio ovlasti Savezne agencije za upravljanje vandrednim situacijama na države. Ignorirao je pitanja o tome na skupu koji je organiziralo osoblje njegove kampanje u Ohiou.

Na kraju su njegovi predstavnici objavili izjavu u kojoj nije jasno obrazložen njegov stav. Kandidat nije bio dostupan za medije. Naravno, ključ ove strategije je da se nikada ne izvinjava niti daje objašnjenja. A ako se Romney ne bude suočio s predstavnicima medija, neće nikada ni morati.

Izvor: Al Jazeera