Siromaštvo i američki predsjednički izbori

Mary McGrory je prisiljena živjeti u kombiju na ulici, iako joj je 77 godina (Al Jazeera)

Piše: Andy Gallacher

Kada sam se upoznao sa 36-godišnjom Bettinom White ispred njene porodične kuće u Mound Bayouu u Mississippiju oklijevala je da me pusti da uđem u njen porodični dom.

Ovo je Delta Mississippija, najsiromašnija regija u Sjedinjenim Američkim Državama, a Bettinu je stid da mi pokaže kako žive ona i njenih šestero djece.

Na kraju je otvorila vrata i pokazala mi kakav je život mnogih porodica u regiji delte.

Njena djeca spavaju na istrošenim, prljavim madracima na podu. U kući se nalazi samo jedna funkcionalna kupaonica, a kuhinja je veoma jednostavna.

“Želim da mi djeca odrastu i da odsele odavde, da urade nešto od sebe”, kazala je ona.

Njen dvanaestogodišnji sin Randolph već želi napustiti ovaj mali gradić, ali je trenutno više uzrujan zbog toga što nema dovoljno novca da kupi majci rođendanski poklon.

Bez napretka

“Nisam vidio napredak koji bih volio da vidim, nema sumnje u to”, rekao je Johnnie Vick, direktor Randolphovove škole u Mound Bayouu.

Vick već 20 godina radi u Delti Mississippija i za dugogodišnje siromaštvo regije krivi neaktivnost sjevernoameričkih političara.

“Bez obzira na to ko je uredu predsjednika SAD-a, nisam vidio da se desilo nešto što je dovelo do dramatičnih promjena u Delti Mississippija.”

Vick mi je u nastavku razgovora rekao da ne vjeruje kako je delta dovoljno “važna” političarima da bi se pozabavili njome, ali njegovo mišljenje ide u prilog prigovorima koji sve više dobijaju na snazi.

Stanje onih koji žive u siromaštvu je rijetko spomenuto u kampanjama bilo predsjednika Obame bilo republikanskog kandidata Mitta Romneya, a to je veoma bitno kada se obrati pažnja na sljedeće cifre.

Prema američkom Birou za popis, jedna od šest osoba u SAD-u živi u siromaštvu. To u ukupnom zbiru izađe na 46 miliona ljudi, najviše od kada se ovaj popis vodi, od 1959. godine.

Mračna budućnost

U stvarnom životu to znači da dječaci kao Randolph imaju slabije šanse u životu, a pred ljudima kao 77-godišnja Mary McGrory, koja živi u kombiju na ulicama Miamija, sve je mračnija budućnost.

Izgubila je kuću prije tri godine. “Nisam mogla plaćati poreze i nisam si mogla priuštiti da iznajmim dom negdje drugo”, kazala mi je ona dok mi pokazuje crno-bijele fotografije nekih boljih dana.

Mary, kao i mnogi iz njene generacije, preživljava od milostinje i socijalne pomoći, ali to nije dovoljno da joj osigura čisto mjesto za življenje.

Obraćanje pažnje na živote onih koji žive u siromaštvu je važno, a njihovo ignoriranje bi mogla biti politička glupost.

Prema istraživanju kompanije Gallup, polovina Amerikanaca koja živi u siromaštvu je politički neopredijeljena i ti neopredijeljeni glasači bi mogli biti ključ za pobjedu na ovim izborima, posebno u veoma važnim tzv. swing državama, odnosno državama koje nisu ni demokratske ni republikanske.

Ali moguće je da postoje i pragmatičniji razlozi zašto su siromašni ignorirani tokom ovih izbora. Uobičajeno je da je na predsjedničkim izborima  slab odziv onih koji imaju male prihode, toliko slab da bi neko pomislio da ti ljudi i ne postoje.

Izvor: Al Jazeera