Live blog: Podrška manjina ključ za novu vladu

Simpatizeri DPS-a slave na ulicama Podgorice (AP)

20:18 Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – Ljubljana

Crnogorske izbore iz Ljubljane je komentirala Svetlana Slapšak, direktorica Instituta za balkanske i mediteranske studije.

 

18:30 Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – Podgorica

Analitičari očekuju brzo formiranje vlade jer su i Bošnjačka stranka, i Hrvatska građanska inicijativa, te Demokratska unija Albanaca nekadašnji partneri DPS-a Mila Đukanovića, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

 

16:11 Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – Podgorica

Rezultati crnogorskih parlamentarnih izbora pokazuju da će koaliciji Evropska Crna Gora za formiranje vlade biti neophodna podrška manjinskih političkih partija. 

Suljo Mustafić, šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, koja je osvojila  tri mandata, kazao je za Al Jazeeru kako je vrijeme da se država oduži manjinama, te da očekuje veća ulaganja u siromašne sredine u kojima žive Bošnjaci.
 
 

14:43 Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – Podgorica

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nedovoljno za ponovno osvajanje apsolutne vlasti.

Prema podacima Centra za monitoring, koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 45,6 posto glasova, Demokratski front (DF) koji predvodi Miodrag Lekić 23,8, Socijalistička narodna partija (SNP) 10,6, a Pozitivna Crna Gora 8,9 posto glasova.

Pretočeno u poslaničke mandate, Đukanovićeva koalicija imat će 39 mjesta u Skupštini Crne Gore, DF 20, SNP, devet, a Pozitivna Crna Gora, koja je osnovana neposredno pred izbore, sedam mandata.

Od manjinskih stranka cenzus je prešla Forca i Albanska koalicija koje su, također, zadobile povjerenje birača na osnovu kojeg će imati po jedan mandat. Za Forcu je glasalo 5.200 ili 1, 4 posto izašlih građana čime je postala vodeća albanska partija.

Albansku koaliciju, koju vodi Fatmir Đeka, a koju čine Demokratksi savez, Demokratska partija i Albanska alternativa podržalo je 3. 800 ili 1, 1 posto birača.

Izvan parlamenta bi mogla ostati DUA, dugogodišnji partner DPS-a, koja bi tako prvi put od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori mogla ostati bez svog predstavnika u crnogorskoj Skupštini. ZA DUA je, prema preliminarnim podacima, glasalo oko 3.100 građana.


14:35 Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – Podgorica

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović proglasio je izbornu pobjedu koalicije Evropska Crna Gora, ističući da će vlast u toj državi u narednom periodu ostati nepromijenjena.

“Ostvarili smo sjajan rezultat i veliku pobjedu”, kazao je Đukanović, simbolično otvarajući šampanjac.

On je rekao da će dosadašnja vladajuća koalicija i dalje upravljati Crnom Gorom.

“Nastavićemo da nosimo teret odgovornosti za nastavak razvoja Crne Gore”, poručio je Đukanović, dodajući da će prioritet u narednom periodu biti poboljšanje kvaliteta života svih građana.

On je rekao da je crnogorska vladajuća koalicija jedna od rijetkih u Evropi koja je, uprkos ekonomskoj krizi, uspjela sačuvati vlast.


14:20 Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – Podgorica

Posmatračka misija OSCE-a za parlamentarne izbore u Crnoj Gori saopćila je u ponedjeljak da je glasanje proteklo u mirnoj i demokratskoj atmosferi, iako su registrirani određeni propusti.

Šef Posmatračke misije OSCE-a Roberto Batelli kazao je, na konferenciji za novinare u Podgorici, da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani u skladu sa evropskim standardima.

“Izbori u Crnoj Gori održani su u mirnoj i demokratskoj atmosferi, uz poštovanje propisanih standarda”, naveo je on.

Batelli su dodao da su, ipak, registrirane i određene nepravilnosti.


09:50 Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – Nikšić

U Nikšiću se nakon 23 godine promijenilo mjesto slavlja. Ovoga puta slavilo se u prostorijama opozicionih partija, dok je u Demokratskoj partiji socijalista bila tiha atmosfera.

Gradom su se prvi put vijorile trobojke i crnogorske zastave zajedno.

Prema nezvaničnim rezultatima, vlast u lokalnom parlamentu Nikšića činit će dojučerašnja opozicija jer su svi spremni na postizbornu koaliciju.

Tako će Demokratski front najvjerovatnije imati 12 mandata, Socijalistička narodna partija četiri, Pozitivna Crna Gora pet, a Srpska sloga vjerovatno jedan mandat, dok će koalicija DPS-SDP-LP imati 19 mandata.


09:40 Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – Budva

Koalicija Demokratska partija socijalista – Socijaldemokratska partija – Liberalna partija (DPS–SDP–LP) osvojila je apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu Budve, nakon gotovo tijesnog izbornog rezultata, izgubivši četvrtinu glasačkog tijela u odnosu na minule lokalne izbore.

I dok u koaliciji Za evropsku Budvu tvrde da imaju 18, od ukupno 32 odbornička mandata, u Demokratskom frontu, navode da je vladajućoj koaliciji pripalo 17 odborničkih mandata, a opoziciji 15, pišu podgoričke Vijesti.

Podgorica na izborno jutro [Foto: Miran Mahutović/Al Jazeera]

10:00 Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – Podgorica 

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, do devet sati, glasalo je 5,6 posto birača, a glasanje protiče regularno, saopšteno je iz Centra za monitoring (CEMI).

Na parlamentranim izborima prije trije godine u istom periodu glasalo je 5,7 posto birača.


08:45 Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – Podgorica

Državna izborna komisija preporučila je organima za provođenje izbora u Crnoj Gori da u toku izbornog dana bude stavljen van snage video-nadzor na biračkim mjestima na kojima je instaliran.U preporuci objavljenoj na sajtu Komisije navodi se da na tim biračkim mjestima u toku izbornog dana treba obezbijediti da video-nadzor bude “van funkcije, isključivanjem ili prekrivanjem kamera”.

Preporuka se, kako su naveli, daje na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika, radi obezbjeđivanja tajnosti glasanja na biračkim mjestima.


08:00 Parlamentarni izbori u Crnoj GoriPodgorica

Na devetim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori učestvuje 13 političkih subjekata – sedam koalicija, pet stranaka i jedna grupa građana, koji će se boriti za 81 poslaničko mjesto u crnogorskom Parlamentu.

Dosadašnja vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije pojačana je Liberalnom partijom i na izborima nastupa pod nazivom Evropska Crna Gora.

Nosilac izborne liste te koalicije je lider DPS-a Milo Ðukanović.

Glavni izazivači vladajućoj koaliciji su Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP). DF predvodi bivši diplomata Miodrag Lekić, a okosnicu tog opozicionog saveza čine Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, kao i dio SNP-a predvođen Milanom Kneževićem i Predragom Bulatovićem.

Svoju šansu na izborima traži i novoformirana Pozitivna Crna Gora, koju predvodi Darko Pajović.

Na izborima su se također kandidirale i koalicije Srpska sloga i Srpski nacionalni savez, te koalicija Zajedno, koju čine Stranka penzionera i invalida i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore.

Stranke manjinskih naroda nastupaju samostalno na izborima.

Izborne liste su predali Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska unija Albanaca, grupa građana Albanska omladinska alijansa, koalicija Za jedinstvo i Albanska koalicija Demokratski savez u Crnoj Gori, Demokratska partija i Albanska alternativa.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori su deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Pravo glasa na izborima ima 514.055 građana Crne Gore.

Izborni proces nadgledaju posmatrači Centra za monitoring, te posmatračke misije Organizacije za sigurnost i kooperaciju u Evropi (OSCE) i Parlamnetarne skupštine Vijeća Evrope.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike BLOG
POPULARNO