Beogradske zabrane

Samo tridesetak ljudi se zainteresovalo za 'Pijani tramvaj' (commons.wikimedia.org)

Piše: Nebojša Grabež

U društvu koje zvanične statistike upozoravaju da se ozbiljno suočava sa visokim stepenom korupcije, siromaštva, gladi i nezaposlenosti; koje nema dovoljno spremnosti da prihvati različitosti, da se suoči sa sopstvenim greškama… svaka pozitivna promena je dobro došla. Ukoliko, međutim,  ti procesi promena ne teku paralelno po svim stazama društvenih devijacija, onda ironično i smešno izgledaju nastojanja da se, po uzorima naprednijih i razvijenijih društava, među prvima dovode u red pušači ili ljubitelji alkohola.

Ovako reaguju mnogi od onih koji povremeno u nekom od beogradskih parkova iskazuju neslaganje sa zabranama koje im nameću lokalne vlasti.

Nakon državne zabrane pušenja u javnim prostorima, što nije izazvalo ozbiljnija protivljenja građana, beogradske vlasti odlučile su da do ponoći skrate rad ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata u stambenim zgradama, a potom da zabrane i prodaju  alkoholnih pića u trafikama i prodavnicama od 22 sata naveče do 6 sati ujutro. Ideja je bila da se na ovaj način smanji dostupnost alkohola, pre svega maloletnicima, i da to bude neka vrsta preventive za smanjenje zavisnosti i zdravstvenih problema povezanih sa alkoholizmom.

Kazna i za pijane pešake

Efekti ovih mera nisu poznati, međutim, nisu iščezle slike mladih koji pronose dvolitarske flaše piva u večernjim satima. Kažu da im finansijska situacija ne dozvoljava bolji aranžman, jer je piće u klubovima i kafićima dvostruko ili trostruko skuplje.

Sličan pokušaj imale su i vlasti Novog Sada, ali je ta odluka osporena mišljenjem Ustavnog suda. Obrazloženje je bilo da se na ovaj način zabranjuje prodaja svima, a ne maloletnima. Ocena ustavnosti pokrenuta je i u beogradskom slučaju. Inicijatori očekuju sličan epilog.

Deset meseci posle zabrane prodaje alkohola, Skupština grada, na poslednjoj sednici pred Novu godinu, donosi novu odluku. Osobama u alkoholisanom stanju zabranjuje se ulazak u javni prevoz. Za one koji se ne pridržavaju ove zabrane predviđene su kazne od 150 do 300 evra, iste kao i za pešake koji pijani na bilo koji način ometaju saobraćaj.

Pored zabrane ulaska u vozila gradskog prevoza, predviđene su kazne i za vozače taksija i privatnih automobila ukoliko im je suvozač pod dejstvom alkohola. U Skupštini Beograda tvrde da je slična odredba od ranije na snazi, samo što je po njoj vozač gradskog prevoza bio dužan da iz vozila udalji osobu u pijanom stanju. Sada je procena nečije trezvenosti poverena komunalnoj policiji.

Građani protiv prohibicije

Ovo je dodatno iritiralo građane, koji, bez veće medijske pažnje, protestuju zbog prethodnih zabrana i kojima sada nije preostalo previše načina za povratak kući sa “uobičajenih dešavanja” u gradu. Organizovani putem Facebooka u grupu “Beograđani protiv prohibicije”, zakazali su novo okupljanje i vožnju – za ovu priliku specijalno nazvanim “Pijanim tramvajem”, u kojem je trebalo da objasne svojim sugrađanima kako im je ugroženo pravo na slobodan izbor i skrenu pažnju na besmislenost odluke gradske vlast.

Iako je bilo najavljeno učešće oko 500 ljudi, na dogovorenom prostoru pojavilo se svega tridesetak fejsbukovaca sa limenkama piva i neuporedivo više policajaca, koji su sprečili održavanje planiranog protesta. Jedan beogradski muzičar objašnjava da ostali učesnici nisu prilazili parku zbog straha od policije i konstatuje da je ovo sve žalosno i besmisleno:

“Ako je namera bila da se omladina spreči u opijanju po parkovima i prolazima, to nije uspelo, jer mladi pribave velike količine pića u 21.55 i naprave terevenku do zore. To, naravno, mogu da urade stariji od 18 godina, dok oni mlađi ne bi smeli da kupe alkoholno piće ni pre 22 sata, jer to propisuje zakon koji važi na teritoriji čitave države, a ne nekakva pojedinačna gradska uredba.”

Izvor: Al Jazeera