Snijeg

Službe za čišćenje snijega, uobičajene u Evropi, ne postoje u Washingtonu (Pixsell)

Piše: Sead Numanović

Ova godina obilježena je već obilnim snježnim padavinama!

Za razliku od cijelog niza prethodnih, snijeg je prekrio Sarajevo i obližnje olimpijske planine. Skijati (i bordati) se može manje ili više. Ovogodišnji snijeg u prvim danima 2012. godine padao je skoro svaki dan, ali je ipak (i nažalost!) pretoplo da bi se duže zadržao.

Za razliku od Sarajeva, u Sjenici i Crnoj travi (općinama u Srbiji), snijeg se zadržao. Proglašeno je istanje elementarne nepogode, jer su snježni nanosi ponegdje u tim općinama premašivali 4 metra.

I sad mi pade naum moje američko iskustvo sa snijegom.

U zadnjih par godina bilo mi se ponaopačilo samo tako! Kad god sam u zimsko doba išao u Washington, zadesilo bi me nevrijeme.

Prvo – snijeg u Washingtonu i nije baš tako uobičajena pojava – bar su mi tako rekli.

Drugo – fascinira preciznost meteorologa! Oni snijeg najave gotovo u minut. Kao i prestanak padavina.

A snijeg je u 2009. i 2010. obilato častio glavni američki grad. Jednom sam – prije dvije godine – morao ostati gotovo sedam dana duže u SAD, dok se prilike nisu stabilizirale i stekli se uslovi da se dočepam evropskog tla.

Čišćenje na američki način

Prvo je snijeg neprestano padao tri dana. Ništa nije radilo, uključujući i službe za čišćenje grada od snijega.
Potom je, kako su meteorolozi prognozirali, snijeg stao, a na ceste su izašle „mašine“ za čišćenje.

Rekli su mi da Washington (koji uvijek ima neke osobenosti  u mnogo čemu) nema svoju službu za čišćenje snijega, nego da unajmi privatne prijevoznike koji na svoje kamione instaliraju ralice i tako se čisti snijeg. A čišćenju se pristupa tek kada padavine prestanu!

Kad su ceste očišćene, nastupile su gužve. Dosta njih uzrokovali su vozači koji su svoja vozila ostavljali nasred ceste i put po vijavici nastavljali ili pješke, ili ih je neko s boljim vozilom i vozačkim sposobnostima pokupio i odveo – negdje.

Iz tog haosa najviše su profitirali vlasnici firmi koje odvlače auta, te – taksisti.

I sad, čitam na portalima kritike na račun ovdašnjih službi koje čiste snijeg.

Brato moj! Neka dežurni kritičari svega i svačega pogledaju malo Washington, pa će im pogledi na ovu stranu okena i – posebno – Balkan kvalitativno biti drugačiji!

Ima, dakle, stvari u životu u kojima smo neuporedivo bolji od Zapada!

Izvor: Al Jazeera