Koje sve države priznaju Palestinu

Prema podacima palestinskih vlasti, 143 zemlje od 193 države članice UN-a priznale su Palestinu.

Palestinu je kao državu prvi priznao Alžir (AP Photo/Michael Varaklas)

Gotovo tri četvrtine zemalja svijeta priznale su Državu Palestinu koju je proglasilo palestinsko vodstvo u egzilu prije više od 35 godina, što su danas odlučile slijediti Španija, Irska i Norveška.

Sedmomjesečni rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze ponovno je potaknuo pozive za priznanje palestinske države.

Prema podacima palestinskih vlasti, 143 od 193 države članice UN-a priznale su Palestinu.

Reklama

Četiri karipske zemlje (Jamajka, Trinidad i Tobago, Barbados i Bahami) posljednje su zemlje koje su se pridružile listi na kojoj nema većine zemalja zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, Australije i Japana, piše AFP.

Španija, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će priznati Državu Palestinu od 28. maja.

SAD je prošlog mjeseca iskoristio pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi blokirao rezoluciju kojom se htjelo Palestinu proglasiti punopravnom članicom međunarodne organizacije.

Reklama

Put do UNESCO-a i posmatrača u UN-u

Dana 15. novembra 1988, nekoliko mjeseci nakon početka prve intifade, vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Yasser Arafat proglasio je “uspostavu Države Palestine” s Jerusalemom kao glavnim gradom. Nekoliko minuta kasnije Alžir je prvi službeno priznao novu državu.

Sedmicu kasnije već je četrdeset zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Tursku i većinu arapskih zemalja, poduzelo isti korak. Slijedile su gotovo sve zemlje afričkog kontinenta i sovjetskog bloka.

Tokom 2010. i 2011. Palestinu je priznala većina latinoameričkih zemalja.

Reklama

Pod predsjedavanjem Arafatovog nasljednika Mahmouda Abbasa, Palestinska samouprava, uspostavljena Sporazumom iz Osla (1993) pokrenula je diplomatsku ofanzivu u međunarodnim institucijama.

UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu) otvorila je put priznanjem Palestine svojom punopravnom članicom u oktobru 2011. godine.

Historijskim glasanjem u novembru 2012. Palestina je dobila status države posmatrača u Ujedinjenim narodima, što joj je, u nedostatku statusa punopravne članice s pravom glasa, omogućilo pristup agencijama UN-a i međunarodnim ugovorima.

Reklama

Švedsko priznanje prvo iz EU-a

Palestinci su se 2015. godine pridružili Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), što je omogućilo otvaranje istraga o izraelskim vojnim operacijama na palestinskoj teritoriji.

SAD i Izrael osudili su tu odluku.

Godine 2014. Švedska je postala prva članica EU-a koja je priznala Državu Palestinu.

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija i Kipar, kao dio tadašnjeg sovjetskog bloka, to su učinile mnogo prije nego što su se pridružile Uniji.

Izvor: Agencije