Njemačka priznala masakre u Namibiji kao genocid

Najmanje 60.000 pripadnika Herera i 10.000 pripadnika Nama je ubijeno između 1904. i 1908., tokom njemačke kolonijalne vladavine.

Njemački naseljenici ubili su hiljade pripadnike naroda Herero i Nama od 1904. do 1908. godine (Reuters)

Njemačka je, prvi put, priznala kako je počinila genocid u Namibiji tokom svoje kolonijalne uprave ovom afričkom državom i obećala finansijsku podršku veću od milijardu eura za finansiranje infrastrukturnih projekata.

Njemački naseljenici ubili su hiljade pripadnike naroda Herero i Nama od 1904. do 1908. godine nakon što su se ova plemena pobunila protiv berlinske uprave kolonijom koja se tada zvala Njemačka Jugozapadna Afrika.

Preživjeli su prebačeni u pustinju gdje su mnogi zatvarani u koncentracione logore, korišteni kao roblje i gdje su mnogi umrli od hladnoće, pothranjenosti i izmorenosti.

Reklama

„Sada ćemo o tim dešavanjima zvanično govoriti kao o genocidu. U svjetlu historijske i moralne odgovornosti Njemačke, tražimo oproštaj od Namibij i potomaka žrtava počinjenih zločina“, u petak je objavio u saopćenju njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Kao gest „priznanja ogromnih patnji nanesenih žrtvama“, Njemačka će također podržati „obnovu i razvoj“ Namibije finansijskim programom od 1,1 milijardu eura, dodao je Maas. Ovaj novac će biti isplaćivan tokom 30 godina, navode izvori bliski pregovorima i mora direktno biti od koristi za potomke naroda Herero i Nama.

Egzekucije i progoni

Njemačka je vladala Namibijom od 1884. dok ovu koloniju nije izgubila u Prvom svjetskom ratu. Tenzije su eskalirale 1904. kada su se pripadnici naroda Herero, kojima je oduzeta stoka i zemlja, pobunili a zatim su ih pratili i članovi plemena Nama.

Reklama

Njemački general Lothar von Trotha je poslat da uguši pobunu i on je naredio progon naroda. Najmanje 60.000 pripadnika Herera i 10.000 pripadnika Nama je ubijeno između 1904. i 1908. godine.

Kolonijalni vojnici su vršili masovne egzekucije, progonili muškarce, ženu i djecu u pustinju gdje su hiljade umrle od žeđi, te uspostavili zloglasne koncentracijske logore kao što je onaj na Otoku ajkula.

Zločini su trovali odnose Vindhoeka i Berlina godinama, njemačka Vlada je ranije priznala „moralnu odgovornost“ zbog ubistava ali je izbjegavala dati zvanično izvinjenje kako ne bi došlo do zahtjeva za kompenzaciju.

Tokom 2015., Njemačka je počela zvanične pregovore sa Namibijom, a 2018. je vratila lobanje i druge ostatke tijela masakriranih pripadnika plemena koji su korišteni za eksperimente kako bi se istakle tvrde o superiornosti evropske rase u kolonijalno doba.

Izvor: Agencije