Tirana domaćin prvog finala Konferencijske lige UEFA-e

Riječ je o budućem trećem klupskom takmičenju u organizaciji UEFA-e po jačini
Riječ je o budućem trećem klupskom takmičenju u organizaciji UEFA-e po jačini

Glavni grad Albanije bit će domaćin finala Konferencijske lige, novog takmičenja Evropske nogometne asocijacije (UEFA), koja počinje u sezoni 2021/22.

Evropska kuća nogometa će smanjiti broj učesnika u Ligi Evrope sa 48 na 32 i istovremeno uvesti Evropsku konferencijsku ligu (ECL), koja će imati 32 kluba, prenosi Hina.

Riječ je o budućem trećem klupskom takmičenju u organizaciji UEFA-e po jačini, odmah iza Lige prvaka i Lige Evrope, a pobjednik tog novog takmičenja stekao bi pravo učešća u Ligi Evrope.

Ovaj turnir će startati kvalifikacijama u ljeto 2021. godine, a u takmičenju po grupama igrat će 32 kluba raspoređena u osam grupa po četiri.

Prije takmičenja po grupama, bit će održane tri runde kvalifikacija i play-off runda, podijeljeni na glavni put i put prvaka za one koji prelaze iz Lige prvaka i Lige Evrope.

Pobjednici grupa izborit će plasman u osminu finala, dok će drugoplasirane i trećeplasirane ekipe iz grupa igrati play-off za preostala mjesta u osmini finala.

Bit će održan poseban žrijeb i izvlačit će se parovi, a klubovi koji su završili drugi u svojim grupama igrat će protiv nekog od trećeplasiranih iz ostalih grupa.

Pobjednici direktno u osmini finala

Pobjednici tih susreta ići će u osminu finala ECL-a.

U kvalifikacijama za Ligu Evrope učestvovat će samo klubovi iz 15 najjačih europskih liga.

Konferencijska liga podijelit će oko 240 miliona eura, što je oko dva i po puta manje u odnosu na Ligu Evrope.

Prvo finale bit će u Tirani 25. maja 2022. godine, na Areni Kombetare, koja prima 21.690 gledalaca.

Stadion je otvoren u novembru 2019. godine evropskom kvalifikacijskom utakmicom između Albanije i Francuske.

Izgrađen je, uz pomoć UEFA-inog programa pomoći HatTrick, na mjestu nekadašnjeg stadiona “Qemal Stafa” u središtu albanske prijestolnice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO