Kada će Trump predati aktovku sa nuklearnim kodovima Bidenu?

Oficir američkih marinaca nosi nuklearnu aktovku koja uvijek prati američkog predsjednika (Reuters)

Piše: Mohammed Elmnshawy

Washington – U najvažnije rituale na dan primopredaje vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama 20. januara spada moment kada odlazeći američki predsjednik predaje novoizabranom predsjedniku crnu torbu poznatu kao “Nuclear Football”.

Torba sadrži uređaj i kodove za lansiranje gotovo dvije hiljade nuklearnih projektila. Ova ceremonija se ne odvija pred očima javnosti i nikada ranije nisu objavljene bilo kakve fotografije s nje zbog krajnje osjetljive i povjerljive situacije.

Tajanstvena crna aktovka, teška 20,4 kilograma, od izuzetne je važnosti, a prati predsjednika SAD-a gdje god krenuo, čak i na stranim putovanjima. Nosi je vojni pomoćnik koji uvijek ostaje u blizini predsjednika.

Imajući u vidu da predsjednik Donald Trump još odbija priznati svoj poraz na predsjedničkim izborima, javljaju se određene zabrinutosti oko toga šta bi mogao učiniti, posebno kada je u pitanju predaja nuklearne aktovke novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu.

Tajanstvenost koja obavija predaju nuklearne aktovke i nepostojanje bilo kakvih procurjelih fotografija, još otkako su Sjedinjene Američke Države nabavile nuklearno oružje na kraju Drugog svjetskog rata, potaklo je pojavu glasina i teorija zavjere koje govore da ova aktovka zapravo ne postoji u stvarnom svijetu.

Međutim, brojni novinar su potvrdili su da su vidjeli oficira američkih marinaca kako nosi torbu i ostaje u blizini Trumpa tokom njegove posjete Kini 2017.

Neograničena vlast

Ako američki predsjednik odluči pokrenuti nuklearni napad, sve što treba učiniti jeste da ga naredi.

Prema ustavu, Kongres ili ministri ne mogu se usprotiviti toj odluci. Američki ustav ne sadrži nijednu odredbu koja ograničava ovlasti predsjednika, jer on, kao vrhovni komandant oružanih snaga, ima ovlaštenje da naredi upotrebu bilo kojeg oružja koje država posjeduje.

S druge strane, Trumpova kampanja, koja se u ponedjeljak počela rješavati nekih najviših dužnosnika za koje smatra da nisu “apsolutno odani” predsjedniku, kako je istakao jedan bivši zvaničnik Ministarstva odbrane za mrežu CNN, potaknula je mnoge stručnjake da izraze zabrinutost zbog onoga što bi predsjednik Trump mogao napraviti u preostalih 70 dana na funkciji.

Trump je u ponedjeljak u iznenađujućoj objavi na Twitteru rekao da je otpustio ministra odbrane Marka Espera, bez objašnjavanja razloga za donošenje takve odluke. To se dešava u trenutku kada izvještaji ukazuju da se bivši ministar Esper pridružio stavu direktorice Centralne obavještajne agencije (CIA) Gine Haspel i direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Christophera Wraya da se neophodno suprostaviti Trumpu ako prekrši ustavna pravila u sljedećoj fazi.

U intervjuu za Military News, Esper je rekao da mu je jedan viši Trumpov pomoćnik rekao: “Neka nam je Bog na pomoći”, aludirajući na zabrinutost predsjednikovih pomoćnika zbog odluka koje bi on mogao donijeti.

Izvor: Al Jazeera