Gradonačelnik New Yorka: Trump nam okrenuo leđa

De Blasio: 'Kad bi Donald Trump izjavio da je zemlji potreban četvrti paket poticaja, Senat bi to prihvatio' (EPA)
De Blasio: 'Kad bi Donald Trump izjavio da je zemlji potreban četvrti paket poticaja, Senat bi to prihvatio' (EPA)

Optužujući predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da je zbog političkih razlika okrenuo leđa New Yorku, gradonačelnik “Velike jabuke” Bill de Blasio izjavio je da je privreda njegovog grada usljed pandemije korona virusa već izgubila 7,4 milijarde dolara i da nema garancija u vezi s finansijskom pomoći federalnih vlasti.

Pozvao je na donošenje četvrtog stimulativnog paketa za gradove i države u SAD-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

“Potreban nam je je poticaj koji će svima nama omogućiti da ponovo stanemo na noge da bismo zajedno mogli postići uspjeh. Ako ne bude snažnog četvrtog poticaja za gradove i države, neće biti nacionalnog ekonomskog oporavka i tačka”, rekao je De Blasio.

Ekonomija New Yorka neće se moći vratiti normalnom funkcioniranju i pružanju osnovnih usluga dok ne dobije poticaje, upozorio je on, napominjući da je to poput slučaja “Kvaka 22”, odnosno ako nema poticaja, nema ni oporavka.

Moguće otpuštanje važnih radnika

Upozorio je da će, ako ne bude paketa poticaja, možda biti prinuđen otpuštati ili na prinudne odmore slati pripadnike ključnih službi u borbi protiv korona virusa, ljude na prvoj liniji, policajce, vatrogasce i nastavnike.

“Kad bi predsjednik Trump izjavio da je zemlji potreban četvrti paket poticaja za gradove i države, Senat bi to prihvatio i odmah počeo raditi na tome”, primijetio je gradonačelnik New Yorka.

Naglasio je da, iako želi da se djeca u New Yorku vrate u školske klupe u septembru, grad još nije spreman za ublažavanje smjernica koje se odnose na društveno distanciranje, uvedeno zbog pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

ʽPeking je mogao spriječiti smrt stotina hiljada ljudi širom svijeta da je tamošnja vlada bila transparentnijaʼ, kaže američki državni sekretar.

06 May 2020
Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO