Crna Gora: Pažljivo prema inicijativama poput ‘malog Schengena’

Dušan Marković: Pažljivo ćeo razmotriti inicijativu koja je došla od dvojice predsjednika naših susjeda (EPA)

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je u utorak kako se ta država prema inicijativama poput “malog Schengena” odnosi pažljivo, jer svaka inicijativa treba ubrzavati evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamjenu za njega.

“Veoma ćemo pažljivo razmotriti i ovu inicijativu, koja je došla od dvojice predsjednika naših susjeda, ali ćemo morati na sto da stavimo činjenice, a ne političke interese”, rekao je on u Podgorici, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Dodao je kako je pozicija Podgorice da ispunjava preuzete obaveze, a ne da ulazi u nove inicijative bez da nije realizirala započeto, javlja Tanjug.

Nova politika Evropske unije

Kako je objasnio, te obaveze su preuzete u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, potpisivanjem Akcionog plana o regionalnom povezivanju, a on uključuje sve elemente kao regionalne inicijative.

“Crna Gora nema nikakvu vrstu ograničenja za sve one koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori, nema necarinskih barijera i opterećenja, za razliku od drugih država, koje to nameću našoj privredi u poslovanju sa njihovim kompanijama. Svaka regionalna inicijativa je dobra ako ona nadomješta i ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamjenu za taj proces i evropsku integraciju”, kazao je Marković.

Govoreći o novoj politici proširenja Evropske unije, Marković je rekao kako Crna Gora želi svojom pozicijom podržati EU da riješi svoja teška pitanja i naglasio kako ta država nema “nikakav nervozan stav” prema non-paperu i prema tom pristupu.

“Vidimo da je proces integracije zemalja Zapadnog Balkana, odnosno zemalja kandidata, prije svega Crne Gore i Srbije, značajno usporen. EU je suočena sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima, koji se, prije svega, ogledaju u Brexitu, u posljedicama migrantske krize, naravno i globalnim trgovinskim sukobima, koji su prisutniji na globalnoj ekonomskoj sceni, razlikama unutar EU-a…”, kazao je Marković.

‘Diskusija neće biti kratka i brza’

Dodao je kako će, nakon završetka te diskusije, koja neće biti kratka i brza, postojati jasan odnos Unije u odnosu na politiku proširenja, koja će se ticati Crne Gore i Srbije i drugih kandidata za članstvo u EU.

“Zapadni Balkan treba da bude dio jedinstvene Evrope iz mnogo razloga – političkih, ekonomskih i, naravno, bezbjednosnih. Taj non-paper govori o toj potrebi EU-a kada je u pitanju Zapadni Balkan”, ocijenio je Marković.

Izvor: Agencije