Izrael otvorio međunarodni aerodrom nadomak jordanske granice

Aerodrom je otvoren s namjerom da se izbjegnu prijetnje zračnom saobraćaju koje bi došle od pokreta Hamas (EPA)
Aerodrom je otvoren s namjerom da se izbjegnu prijetnje zračnom saobraćaju koje bi došle od pokreta Hamas (EPA)

Piše: Mohammed Mohsen Watad, Jerusalem

Izrael je u ponedjeljak službeno otvorio novi međunarodni aerodrom, udaljen svega 18 kilometara od grada Eilata, na jugu zemlje. Aerodrom je nazvan “Ramon”, u znak sjećanja na izraelskog astronauta Ilana Ramona, koji je poginuo u nesreći svemirskog šatla “Columbia” 2003. godine.

Novi aerodrom se prostire na površini od oko 500 hektara i ima 50 metara visok kontrolni toranj. Putnički terminal zauzima površinu od oko 35.000 kvadratnih metara, koji sadrži prodajne objekte, restorane, kafiće i free shopove. Raspolaže i sa 60 parkirnih mjesta za avione i pistom dugom 3.600 metara, što je jedna od najdužih pisti na Bliskom istoku.

Troškovi izgradnje novog aerodroma, koji će se postepeno stavljati u funkciju za domaće letove, iznosili su oko 450 miliona dolara, a očekuje se da će prve letove početi primati 4. februara. U septembru bi aerodrom trebao biti otvoren i za međunarodne letove, odakle će se obavljati direktni letovi iz i u Evropu. Očekuje se da će aerodrom u prvoj godini primiti dva miliona putnika, što će se kasnije povećati na 4,5 miliona putnika godišnje, od čega će 1,2 miliona biti transferni putnici. 

‘Profitirat će i susjedi’

S otvaranjem se kasnilo četiri godine od predviđenog termina. Međunarodni aerodrom “Ramon” predstavlja prvi aerodrom koji je izgrađen nakon Nakbe, s obzirom na to da je aerodrom “Ben Gurion” otvoren u vrijeme britanske kolonijalne uprave u Palestini 1936. godine, a radilo se o četiri betonske piste, koje su britanske snage izgradile u vojne svrhe.

Izraelski portal Walla navodi da će otvaranje aerodroma dovesti do povećanja turističkih mogućnosti juga Izraela i grada Eliat, a korist će vidjeti i susjedne turističke destinacije u Jordanu i na Sinaju. Navodi da bi aerodrom “Ramon” mogao biti konkurencija Međunarodnom aerodromu “Queen Alia” u glavnom gradu Jordana, Ammanu, koji bi mogla biti nanesena šteta ako strani avioprevoznici odluče prebaciti svoje letove na ovaj izraelski aerodrom. Portal navodi da se Jordan službeno usprotivio otvaranju zračne luke u blizini svoje granice.

Kako bi potaknuo strane aviokompanije da lete na novi aerodrom, izraelski ministar turizma Yisrael Katz je najavio da će kompanije biti oslobođene plaćanja taksi za slijetanje u periodu od tri godine. Takse koje plaćaju strane aviokompanije koje slijeću na aerodrom “Ben Gurion” mogu doseći i do 24 dolara po putniku. Taksi će biti pošteđene i kompanije koje trenutno imaju direktne letove iz Evrope na stari aerodrom Eilat.

Sigurnosne prijetnje

Osim što će poticati turizam i privlačiti turiste na jug Izraela, Eilat i Mrtvo more, novi aerodrom će služiti i turistima koji dolaze iz Evrope u posjetu Sinajskom poluotoku, Tabi i jordanskom gradu Aqabi te će biti terminal za evropske aviokompanije koje putuju u Aziju i Daleki istok.

Kada su u pitanju izraelski motivi za izgradnju ovog međunarodnog aerodroma u pustoj i nenaseljenoj oblasti, vojni analitičar Amir Rababort smatra da je Izrael uzeo pouku iz vojnih sukoba s Pojasom Gaze kako bi osigurao da bezbjednost letenja u državi ne bude ugrožena u slučaju bilo kakvih očekivanih napetosti.

Aerodrom je otvoren s namjerom da se izbjegnu bilo kakve buduće prijetnje zračnom saobraćaju koje bi došle od pokreta Hamas. Takav slučaj se desio za vrijeme agresije na Gazu 2014. godine, kada je Hamas zaprijetio da će bombardirati aerodrom “Ben Gurion”, što je navelo strane aviokompanije da otkažu svoje letove.

Dodao je kako vjeruje da će u bilo kojoj narednoj borbi aerodrom “Ben Gurion” neminovno biti zatvoren za civilni saobraćaj, barem za vrijeme sukoba i žestokih borbi. Upravo je zbog toga i otvoren aerodrom “Ramon”, koji će biti njegova alternativa, kazao je.

Vanredne situacije

Ekonomski list Globes piše da je, u svjetlu kontinuiranog povećanja međunarodnog putničkog prometa u i iz Izraela, izgradnja novog međunarodnog aerodroma, bila samo pitanje vremena. Kroz Međunarodni aerodrom “Ben Gurion” u 2018. godini je prošlo oko 22.3 miliona putnika, a očekuje se da će ovaj aerodrom u 2019. godini primiti više od 25 miliona putnika.

To znači da za nekoliko godina aerodrom “Ben Gurion” više neće moći primiti sve putnike, pojašnjava list, zbog čega je i otvoren novi aerodrom “Ramon”. Ministarstvo prometa i zrakoplovne vlasti Izraela saopćile su kako je cilj da novi aerodrom bude podrška aerodromu “Ben Gurion” te da je na njemu izgrađena najduža pista za slijetanje i polijetanje širokotrupnih aviona koji se koriste za transatlantski saobraćaj.

Također se pretpostavlja, navodi ovaj list, da će aerodrom “Ramon” služiti i kao alternativa u slučajevima prinudnog slijetanja, jer se trenutno avioni koji lete za Izrael preusmjeravaju na aerodrome u Lanarci, Ammanu ili Grčkoj u slučaju tehničkih kvarova ili vanrednih situacija. Izraelske zrakoplovne vlasti također su najavile da će avioni moći sletjeti u novu luku u blizini Eilata.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO