UN Britaniji: Dozvolite Assangeu da napusti ambasadu

Britanija je rekla da će Assange biti uhapšen zbog kršenja jamčevine ako napusti ambasadu (AP)

Stručnjaci UN-a za ljudska prava pozvali su britanske vlasti da dopuste osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu da napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu bez straha od hapšenja ili izručenja.

Radna skupina UN-a za samovoljna hapšenja ponovila je svoje nalaze objavljene u februaru 2016. da je Assange de facto nezakonito držan bez optužbe u ambasadi, gdje se sad skriva već više od šest godina.

On se najprije sklonio u veleposlanstvo kako bi izbjegao izručenje u Švedsku, gdje su ga vlasti željele ispitati u sklopu istrage o seksualnom napastovanju. Ta je istraga u međuvremenu odbačena.

Objavio hiljade dokumenata

Assange, na čijoj su internetskoj stranici objavljene hiljade povjerljivih vladinih dokumenata, opovrgnuo je švedske optužbe te rekao da je optužba trik kojim bi ga se na kraju odvelo u SAD gdje bi završio na sudu.

Velika Britanija  je rekla da će Assange biti uhapšen zbog kršenja jamčevine ako napusti ambasadu, no da kazna ne bi prekoračila šest mjeseci, bude li osuđen. 

Za sad britanske vlasti nemaju komentara o pozivu stručnjaka, no u junu je ministar za evropska pitanja Alan Duncan rekao da bi se s Assangeom postupalo na human i primjeren način.

Izvor: Agencije