Optužnica protiv Garića zbog ratnog zločina u Vlasenici

Tužilaštvo BiH najavjulje da će ispitati motive i razloge osoba koje šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa (Al Jazeera)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radeta Garića iz Vlasenice za zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice 1992. i 1995. godine.

Optuženi Garić se u deset tačaka optužnice tereti za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice 1992., kao i zločin na civilima bošnjačke nacionalnosti zarobljenim nakon pada Srebrenice u ljeto 1995.

On se tereti da je tokom 1992. kao pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije i kao komandant Izviđačko-diverzantnog voda odreda Drinjača, lično učestvovao u mučenjima, progonima, nezakonitom zatočenju, ubistvima, silovanju i  teškim zlostavljanjima više desetina zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnika.

Ubistvo 23 Bošnjaka

Garić se tereti da je učestvovao u ubistvu 23 osobe bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone Srebrenica, u ljeto 1995. godine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Garića su u decembru prošle godine u Vlasenici uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Izvor: Agencije