Vučić: Srbija ne želi u NATO, bez sankcija Rusiji

Vučić je istakao da Srbija nikada nije glasala protiv Rusije i nikada neće uvesti sankcije Rusiji (EPA)
Vučić je istakao da Srbija nikada nije glasala protiv Rusije i nikada neće uvesti sankcije Rusiji (EPA)

Srbija je na evropskom putu, ali nema namjeru pridružiti se NATO-u, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uoči posjete Moskvi.

“Srbija je na evropskom putu, ali razlika između Srbije i drugih zemalja u regionu je u tome što Srbija ne želi da se pridruži NATO-u. Mi smo izabrali put vojne neutralnosti i ja sam to nedavno rekao liderima država članica NATO-a. Mi to ne krijemo”,kazao je on u intervjuu za agenciju Tass.

“Srbija će održati svoju vojnu neutralnost. To je bila politika Srbije i tako će biti i dalje”, istakao je Vučić.

On je, također, podsjetio da je Srbija dobila šest ruskih vojnih aviona MiG-29, koji su podvrgnuti procesu modernizacije.

“Uz to, želimo da kupimo oružje, najmanje šest vojnih transportnih helikoptera i sistema vazdušne odbrane”, rekao je predsjednik Srbije.

U Moskvi od 18. do 20 decembra

On je naglasio da je Srbija nezavisna i vojno neutralna zemlja te da stoga mora biti snažna u vojnom pogledu, kako bi mogla braniti svoju teritoriju.

“Nadam se da ću o tome i o mnogim drugim temama razgovarati sa [ruskim predsjednikom] Vladimirom Putinom”, kazao je Vučić.

Vučić je, uoči predstojeće posjete Moskvi, poručio ruskom narodu “da treba da zna da zvaničnom Beogradu nije uvek lako, ali da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU koja nikada nije glasala protiv Rusije i koja nikada nije i neće uvesti sankcije Rusiji”.

Odnosi s Rusijom prioritet su Srbije za budućnost, rekao je on.

Vučić će boraviti u posjeti Moskvi od 18. do 20. decembra, a tokom posjete će se sastati s predsjednikom Putinom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO