U srcu festivala: Srce od drveta

Za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, na Al Jazeeri Balkans možete pratiti festivalske i nagrađivane filmove koji će vam uljepšati festivalske dane.

Predstavljamo film Srce od drveta reditelja Namika Kabila.

Čovjek napravi srce od drveta i onda svira na njemu.

Ćamil Metiljević istim rukama radi težak posao, a potom pravi čaroban instrument na kojem svira.

Namik Kabil, rođen u Bosni, odrastao u Hercegovini, živio u Americi, filmski je reditelj i pisac.

Poznat je kao scenarista filma Kod amidže Idriza, autor je filma Čuvari noći te dokumentaraca Informativni razgovori i Srce od drveta.

Autor je i dva romana: Sam i Amarcord. Živi u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Ćamil Metiljević jedan je od najznačajnijih savremenih majstora za izradu tradicionalnog glazbenog instrumenta saz. Zanat je, još kao mladić naučio sam, bez ičije pomoći. Posebno je ponosan na činjenicu da zvuk njegovih sazova obogaćuje harmoniju većine najznačajnijih sevdalinki.   

Published On 07 May 2017

Sarajevo film festival omogućava dokumentarnom filmu iz jugoistočne Evrope bolji razvoj. Osim na promociji talenata, radi se i na usavršavanju djela i usmjeravanju autora kojima pomažu mentori svjetskog glasa.

Published On 12 Aug 2017

Koje su odlike produkcije dokumentarnih filmova u regiji? Šta  je neophodno za kvalitetan i kreativan dokumentarac?  Koliko je težak put od ideje do realizacije i kinodistribucije? A koliko dokumentarni film treba i može biti angažiran? O dokumentarnom filmu, produkciji i koprodukciji, uvjetima u kojima rade autori, festivalima i fenomenu balkanskih dokumentaraca govore gosti u Kontekstu. […]

Published On 14 Aug 2013
Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO