Zagreb: Bandić s Brunom Esih i HDZ-om okupio većinu

U drugom pokušaju konstituirana je zagrebačka Gradska skupština, zahvaljujući dogovoru gradonačelnika Milana Bandića i Brune Esih, koji s HDZ-om imaju ‘tanku’ većinu od 26 zastupnika, od njih ukupno 51.

Za njezinog predsjednika s 26 glasova za, 20 protiv i pet suzdržanih, izabran je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, koji je skupštinom predsjedao i u prošlom sazivu.

Mikulića je za predsjednika Gradske skupštine predložilo 10 od 51 izabranih zastupnika.  

Skupština bi na prvoj idućoj sjednici trebala pokrenuti proceduru za promjenu imena Trga Maršala Tita, što je bio uvjet Brune Esih za suradnju sa Bandićem.

Lustig zatražio mirovanje mandata

Branko Lustig, poznati filmski producent koji je preživio Auschwitz, a izabran je na listi Milana Bandića, zatražio je mirovanje mandata iz osobnih razloga.

Za potpredsjednike zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova izabrani su Ana Stavljenić-Rukavina (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti), Jozo Milićević (Nezavisna lista Sandre Švaljek), Rajko Ostojić (SDP) i Krešimir Kartelo (Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku). 

Mikulić je rekao da je u prošlom skupštinskom sazivu radio najbolje što je mogao i umio te da poštuje druge i drugačije.

Zahvalio je na povjerenju i mogućnosti da nastavi s onim što je započeo u prošlom sazivu. Nada se dobrom i kvalitetnom radu u sljedeće četiri godine koji će, kako je rekao, biti vrlo konstruktivan.

Rekao je da je ovaj saziv Gradske skupštine bitno drugačiji od prošlog te da tri stranke čine vladajuću većinu, ocijenivši da tri stajališta čine puno veću demokratičnost nego jedno.  

Poručio je i da u Gradskoj skupštini neće dopuštati “cirkus” te da iz te institucije trebaju proizlaziti odluke koje zrcale interese građana.

Oporba tvrdi da je riječ o političkoj trgovini i da koalicija neće dugo trajati.

Gradski zastupnici SDP-a te Zagreb je naš! i Radnička fronta – Zvane Brumnić, Tomislav Tomašević i Mate Kapović najavili su da neće podržati Andriju Mikulića za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine. 

Brumnić je rekao da ne može glasati za Mikulića jer je u prošlom skupštinskom sazivu upoznao njegov rad.

Rekao je da je žalosno kada politika postane trgovina. Tomašević je rekao da će, ako se izglasa predsjednik Gradske skupštine, to biti predmet političke trgovine.

Kaže da je Branko Lustig koji je bio izabran na listi Bandić Milan 365 odbio sudjelovati u toj političkoj trgovini ustvrdivši i kako je očito da je za njega nađena brza zamjena, prenosi Hina. 

Kapović je rekao da se radi o politici protiv interesa većine. 

Bandić: Povijesne okolnosti za preimenovanje

Tomislav Stojak iz HNS-a najavio je da će glasati suzdržano.  

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić čestitao je gradskim zastupnicima na izboru, pogotovo oponetima, jer je, kako je rekao, zbog njih dobio mandat.

U vezi promjene imena Trga maršala Tita rekao da su dvojica njegovih stričeva poginula na Sutjesci, a dvojica na Bleiburgu.

Rekao je da su danas povijesne okolnosti da se preimenuje Trg maršala Tita jer u doba prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana za to nisu bile povijesne okolnosti.

Tomašević mu je na to odgovorio kako ne zna kako su se te okolnosti promijenile od svibnja do lipnja. 

Bandić mu je poručio da  posluša njegov govor ispred Glazbene akademije, kada je najavio preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera i agencije