Nakon samita G20: Novi sukobi na ulicama Hamburga

Najmanje 213 policajca je povrijeđeno od četvrtka (Reuters)

Novi sukobi izbili su rano jutros na ulicama Hamburga po završetku samita G20, pri čemu su demonstranti zapalili veliki broj vozila, saopćila je policija.

Demonstranti su se okupili, nakon što je samit završen, u četvrti Schanzen, uporištu ekstremnih ljevičarskih radikala gdje je od četvrtka više puta došlo do sukoba s policijom, prenosi AFP.

Naoružani flašama, demonstranti su gađali vozila, među kojima su mnoga i zapalili, dok je policija protiv njih upotrebila vodene topove i suzavac, navela je policija na Twitteru, naglasivši da je više policajaca povrijeđeno, a više osoba uhapšeno.

Nepoznat konačan broj povrijeđenih

Prema najnovijim podacima koje je policija jučer saopćila, 213 policajca je povrijeđeno od četvrtka, a 143 osobe su privedene, dok podaci o tačnom broju povrijeđenih među demonstrantima nisu dostupni.

U četvrtak je marš oko 12.000 ljudi protiv globalizacije, koji je prema prvobitnom planu trebalo da bude miran, postao nasilan, a u petak je došlo do sukoba između demonstranata i policije u trenutku kada su lideri G20 počeli dvodnevni sastanak o ključnim globalnim pitanjima, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije