Merkel: Na Ameriku se više ne može osloniti

Donald Trump se s ostatkom sudionika samita G7 nije slagao po gotovo svim temama (AP)
Donald Trump se s ostatkom sudionika samita G7 nije slagao po gotovo svim temama (AP)

Njemačka kancelarka izjavila je u nedjelju, nakon povratka sa summita G7 u Italiji, kako SAD više nije pouzdan partner te Europljanima poručila da se uzdaju sami u sebe.

“Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana”, rekla je kancelarka na jednom političkom skupu u Minhenu, odmah nakon povratka s G7 summita na Siciliji, koji je, zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika summita po gotovo svim temama, završio razočaravajuće.

Ona je, ukazujući na novonastalu situaciju s Trumpom u SAD-u, ali i na predstojeći Brexit, poručila kako se Europa sada mora pouzdati u vlastite snage.

“Mi, Europljani, moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke“, rekla je kancelarka, kako prenosi Hina.

Naglasila je kako treba održavati i dalje dobre odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom te isto tako i s Rusijom, ali da se treba više pouzdati u vlastite snage.

S Macronom je saradnja moguća

Njemačka kancelarka je izrazila mišljenje da je s novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom to moguće.

“Njemačka će pomagati gdje god će to biti moguće, jer Njemačkoj će biti dobro jedino ako će Europi ići dobro“, naglasila je Merkel.

Merkel (Kršćansko-demokratska unija) se pripadnicima sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije obratila u jednom pivskom šatoru u Minhenu što je dio predizbornog plana pokazivanja jedinstva između dvije stranke demokršćanske unije CDU/CSU.

Prvobitno je ovaj govor i susret s predsjednikom CSU-a Horstom Seehoferom trebao biti održan u utorak navečer, ali je otkazan zbog napada u Manchesteru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO