U sukobima među frakcijama u Libiji deseci žrtava

Libija, Borci
Sjevernoafrička zemlja bogata naftom živi u stalnim sukobima suparničkih milicija i preplavljena je oružjem (Reuters)

Najmanje 78 osoba ubijeno je u sukobima u Tripoliju između milicija koje pripadaju dvjema protivničkim vladama u duboko razjedinjenoj Libiji, koja ima i treću vladu sa sjedištem u Tobruku, objavili su u subotu medicinski izvori.

Sukobi su izbili u petak u gusto naseljenim četvrtima Tripolija, libijske prijestolnice, između snaga vlade nacionalnog jedinstva koju priznaju Ujedinjeni narodi i milicije koja podupire drugu nepriznatu vladu.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je ubijeno 78 osoba, među kojima ima i civila, prenosi Hina.

Stalni sukobi suparničkih milicija

Blizu tisuću ljudi ranjeno je u tim sukobima koji su počeli kada je milicija lojalna samoprozvanome premijeru Khalifi Ghwellu napala snage vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je oružanom kaosu od 2011., kada je izbila pobuna, a umiješale su se strane sile i pomogle svrgnuti režim dugogodišnjeg vođe Muammara Gaddafija. 

Od tada ta sjevernoafrička zemlja bogata naftom živi u stalnim sukobima između suparničkih milicija i k tomu je preplavljena je oružjem.

Ghwell je bio premijer u vladi nacionalnog spasa koju je uspostavila milicija sredinom 2014., a njezino je sjedište u Tripoliju. 

Plemenske podjele

Europska unija njegovoj je vladi nametnula sankcije zbog opstruiranja mirovnog procesa.

U ožujku 2016,. vlada koju priznaje UN koju vodi Fayez al-Sarraj, preuzela je vlast u Tripoliju i međunarodna zajednica nadala se da će time završiti kaos u zemlji.

Međutim, Fayez al-Sarraj nije uspio ujediniti plemenski podijeljene Libijce niti dobiti podršku zastupnika u parlamentu koji zasjeda u Tobruku, a ondje je sjedište i treće vlade u toj duboko razjedinjenoj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

U Libiji je nužno pronaći rješenje kojim bi se izbjeglo nanošenje bilo kakve štete naftnim terminalima uslijed vojnih akcija.

Published On 08 Mar 2017
Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO