Raste podrška AfD-u nakon napada u Berlinu

Angela Merkel, Berlin
AfD je za napad optužio liberalnu graničnu politiku Angele Merkel (AP)

Podrška njemačkoj antiimigrantskoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) nakon napada u Berlinu narasla je na 15,5 posto, najviše ove godine, pokazala je anketa objavljena u subotu. 

Opći izbori u Njemačkoj vjerojatno će se održati u rujnu iduće godine, a desna stranka AfD je na 15,5 posto podrške, što je 2,5 postotnih bodova rasta popularnosti u odnosu na prošli tjedan, stoji u anketi Insa instituta izrađenoj za novine Bild

Demokršćani Angele Merkel izgubili su 1,5 bodova, te su sad na 31,5 posto, dok su socijaldemokrati, njihovi koalicijski partneri, pali jedan bod, na 20,5 posto. 

Optužbe protiv Merkel 

Anketa je provedena od srijede do petka na 2,083 registriranih birača, javlja Hina. 

Glavni osumnjičenik za napad na berlinski božićni sajam u kojem je u ponedjeljak ubijeno 12 ljudi  tražitelj je azila iz Tunisa koji je u Njemačku stigao nakon što je u Italiji proveo vrijeme u zatvoru zbog raznih kriminalnih djela. 

Osumnjičenog Anisa Amrija, kojeg su njemačke službe sigurnosti pratile, usmrtio je talijanski policajac u pucnjavi u Milanu u petak.

AfD je za napad optužila liberalnu graničnu politiku Angele Merkel pod kojom je više od milijun tražitelja azila ušlo u državu od 2015., što, kako tvrde, predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju Njemačkoj.

‘Nećemo žrtvovati principe’

Marcus Pretzell, jedan od dužnosnika te stranke, na Twitteru je žrtve napada prozvao “Merkelinim mrtvima”, što je vodstvo AfD-a kasnije kritiziralo. 

Merkel je na konferenciji za medije u petak obećala “detaljnu” analizu tih događaja i ubrzane reforme.

Dodala je kako Njemačka u borbi protiv terorizma neće žrtvovati svoje principe. 

“Naša demokracija, naša vladavina prava, naše vrijednosti, naša humanost – one su alternativa svijetu terorizma punom mržnje te će biti jače od njega”, zaključila je njemačka kancelarka.

Izvor: Agencije