Novinar Al Jazeere uhapšen u Egiptu

Hussain radi u Dohi, a izvještavao je iz Egipta do 2013. (Al Jazeera)

Egipatska policija uhapsila je novinara Al Jazeere u petak zbog optužbi da je bio član zabranjenog pokreta Muslimanska braća te učestvovao u pokušajima svrgavanja vlade, kazala su tri sigurnosna izvora.

Uprava Al Jazeere saopćila je kako ne zna gdje se nalazi novinar Mahmoud Hussain.

Hussain je ispitivan više od 15 sati na aerodromu u Kairu u utorak nakon što je stigao u Egipat na godišnji odmor, objavila je Al Jazeera.

Radio u Egiptu do 2013.

Hussain radi u Dohi, a izvještavao je iz Egipta dok Al Jazeera nije zatvorila svoj ured u toj državi 2013.

Uhapšen je danas u njegovom egipatskom domu, saopćila je Al Jazeera.

Direktor kanala Al Jazeera Arabic Yasser Abuhilala kazao je da ova mreža obavlja svoju dužnost poput ostalih medija. Istakao je da “novinarstvo nije zločin”, ali da je zločinom smatra hapšenje bilo kojeg novinara Al Jazeere.

On je dodao da Al Jazeera nije učesnik bilo kojeg unutrašnjeg sukoba u Egiptu, niti u sukobu te zemlje sa bilo kojom drugom zemljom.

“Mi obavljamo svoju dužnost i nismo prekršili zakon tokom našeg rada u Egiptu, sve do zatvaranja ureda. Nemamo informacija o optužbama koje se stavljaju na teret našem kolegi”.

Zvaničnici iz Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta nisu bili dostupni za komentar, javlja Reuters.

U maju je egipatski sud odredio smrtnu kaznu za dvoje reportera Al Jazeere, koji su osuđeni u odsustvu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti odavanjem državnih tajni Kataru.

Brojne svjetske organizacije oštro su kritikovale ovu odluku suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije