Samoubilački napad na svadbi, 15 mrtvih

Analitičari ističu da novi napad ukazuje na to da je ISIL i dalje u stanju da vrši udare širom Iraka (Arhiva)

U napadu bombaša samoubice autobombom na vjenčanju u gradu Ameriat Fallujah zapadno od Bagdada, poginulo je najmanje 15 ljudi, a 35 ranjeno, saopćila je iračka policija.

Lokalni policijski izvori saopćili su da su cilj napada bili sunitski pokrajinski zvaničnici koji se protive oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant a koji su prisustvovali toj svadbi, prenosi Reuters.

ISIL, koji je preuzeo odgovornost za napad, gubi teritoriju i suočava se sa velikom bitkom sa iračkim sigurnosnim snagama u Mosulu.

ISIL i dalje u stanju da vrši napade

Analitičari ističu da novi napad ukazuje na to da je ISIL i dalje u stanju da vrši udare širom Iraka.

U međuvremenu, iračke snage, potpomognute kurdskim Pešmerga borcima i šiitskim paravojnim formacijama, nastavljaju borbu za preuzimanje Mosula.

Borci ISIL-a pružaju jak otpor, dok iračke snage pokušavaju organizirati odbranu istočnog dijela grada koji su zauzeli krajem oktobra.

Ofanziva na Mosul ušla je u četvrtu sedmicu, a iračka vojska još nije uspjela probiti linije na sjevernim i južnim obodima grada, u kojem živi milion civila.

Kurdske jedinice i oružane snage Jezida u ponedjeljak su potisnuli ISIL iz jezidskih sela zapadno od Mosula.

Izvor: Agencije


Povezane

Ofanziva iračke vojske na Mosul traje mjesec dana. Premda su iračke vlasti sigurne u pobjedu, bitka je mnogo teža nego što su mnogi pretpostavljali.

Published On 17 Nov 2016
Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO