Kamera Al Jazeere u razrušenom Halepu

Ruski avioni izveli su nekoliko napada u subotu ujutro na opkoljena naselja u Halepu, izvijestio je reporter Al Jazeere.

Najmanje 30 ljudi ubijeno je u napadima aviona sirijske Vlade i Rusije na naselja pod kontrolom oružane opozicije u tom gradu.

Kamera Al Jazeere zabilježila je trenutke nakon napada zapaljivim fosfornim bombama u naselju Al-Shaer.

Najmanje dvije barel bombe pogodile su bolnicu u dijelu Halepa koji je pod kontrolom pobunjenika, saopćile su zdravstvene organizacije.

“Dvije improvizirane bombe pogodile su bolnicu M10, a primili smo izvještaj i o kasetnim bombama”, izjavio je Adham Sahlou iz sirijsko-američkog zdravstvenog udruženja.

Stotine ubijenih

Bolnica M10 je druga po veličini bolnica u tom dijelu Halepa. Bolnica M2 je već razrušena teškim bombardiranjem u srijedu što je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon ocijenio kao “ratni zločin” prenosi AFP.

U zračnim napadima sirijskog režima i ruskih snaga u Halepu, od 19. septembra je poginulo blizu 500 osoba, dok je više od 1.600 ranjeno.

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) osudila je “neshvatljivu” situaciju vezanu za medicinsku njegu u Halepu, najvećem sirijskom gradu, i zamolila za prekid nasilja koje sprečava ulazak pomoći i podrške medicinskom osoblju.

Organizacije za ljudska prava tvrde da iza povećanog nasilja u Halepu stoje zračne snage sirijske Vlade i Rusije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO