Gulen traži međunarodnu istragu

Fethullaga Gulena turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja državnog udara (AP)
Fethullaga Gulena turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja državnog udara (AP)

Turski imam, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, Fethullah Gulen, a kojeg Ankara optužuje da je potaknuo vojni udar polovinom jula, u petak je u tekstu objavljenom u francuskom listu Le Mondeu napisao da traži “međunarodnu istragu” o pokušaju puča, obećavši “potpunu saradnju”.

“Upućujem apel turskim vlastima i obećavam potpunu saradnju. Zahtijevam da nezavisna međunarodna komisija provede istragu o pokušaju državnog udara”, napisao je u francuskome dnevnom listu Gulen.

Po mišljenju službene Ankare, koja od Washingtona traži Gulenovo izručenje, taj je turski imam bio mozak neuspjelog puča u kojemu su ubijene 273 osobe, a 2000 ih je povrijeđeno. 

Negira umiješanost

Nekadašnji imam i dalje negira bilo kakvu umiješanost u puč koji naziva “najgorim terorističkim činom” počinjenim na turskome tlu.

“Ako se desetina optužbi protiv mene pokaže utemeljenima, obećavam da ću se vratiti u Tursku i pristati na najtežu kaznu”, stoji u Gulenovu tekstu.

“No ako su vojnici koji tvrde da su pristaše Hizmeta (Gulenova pokreta) umiješani u ovu zavjeru, kažem to bez imalo grižnje savjesti, riječ je o prijestupnicima koji su doveli u opasnost jedinstvo i integritet zemlje, osobe koje su izdale moj ideal. Neka ih Bog kazni”, napisao je Gulen.

Osim toga, u tekstu je napisao da se “cijeli život bori protiv vojnih intervencija”.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO