Elektronski sistem u zdravstvu donio probleme

Umjesto efikasnosti, novi elektronski sustav u zdravstvenim ustanovama Srbije donio je probleme i liječnicima i pacijentima. Liječnici tvrde da je sustav prerano pušten u rad i da je zbog neumreženosti zdravstvenih ustanova u Beogradu, sada gotovo nemoguće zakazati pregled kod specijalista.

U beogradskim domovima zdravlja vlada nervoza kojoj je razlog Informacioni sistem u zdravstvu, novi program u kojem od sada liječnici za svoje pacijente zakazuju preglede kod specijalista.

“Ono što je veliki problem što ustanove tercijarnog tipa, poput kliničkog centra, nisu u sistemu. Vi sada dođete u situaciju da treba da ukucate pacijenta na tercijarni nivo i vama sistem blokira upućivanje sa naznakom da ne postoje specijalisti na tom nivou”, kaže Marijana Pešić iz Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije.

Najvažnija karakteristika novog sustava je integriranost podataka, čime bi se trebala postići brža usluga i bolja organizacija.

Uputnice i recepti izdaju se u elektronskoj formi, a sve zdravstvene ustanove trebale bi biti povezane. Ipak, prvi dani primjene u Beogradu zakomplicirali su rad, jer mnoge ustanove nisu unijele podatke u sustav.

“Sada su zbunjeni i pacijenti i lekari jer nismo uspostavili taj bazični sistem zakazivanja. Trebalo bi da postoji mogućnost zakazivanja mailom, mobilnim telefonom. To sve ne funkcioniše, a sistem je pušten u rad”, dodaje Pešić.

Ljuti pacijenti

Zbog dugog čekanja na preglede kod specijalista pacijenti su ionako odavno ljuti.

“Ne možeš da zakažeš kod specijalista – ili ga nema ili onda sam tražila na VMA, tamo najpre i najbrže se stiže”, priča Slavka.

“Ovo je strašno – i opšte prakse zakazuju. Došla sam operisana i kažem: ‘Molim te, primi me’. Kaže: ‘Ne može. Mora da se zakaže’. Trebaju mi lekovi, suprug mi je dijabetičar, ovde je strašno”, žali se Milanka.

“Na pitanja kada će biti otklonjeni problemi, od nadležnih nema odgovora. Ranije su iz Ministarstva zdravlja saopštili kako je plan da sistem u potpunosti bude funkcionalan do kraja godine. U međuvremeni lekari sami procenjuju kako probleme prevazići”, javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

Apsurdne situacije

Zbog teškoća u primjeni sustava, česte su i apsurdne situacije. Liječnik je dužan da pacijentu izda uputnicu, iako nema termin niti ime specijaliste.

“Moramo da odštampamo uput bez obzira da li ima ili nema termina. Mi ga označavamo kao uput bez termina, jer ga i nema, ali je taj uput takav da je praktično nevažeći jer se pacijent ponovo vraća nama”, ukazuje Milica Nikolić Urošević iz Udruženja za zaštitu prava pacijenata i izabranih lekara.

Primjedbu upućuju i na račun nove administrativne obaveze za koju smatraju da nije dio njihovog posla.

“Svi  građani očekuju od nas da im pomognemo, a ne da se bavimo traženjem termina i imenom doktora, tako da ceo sistem u ovom trenutku ide na štetu građana”, dodaje Nikolić Urošević.

Informacioni sistem u zdravstvu najprije je uveden u Nišu i Kragujevcu, a odnedavno i u Beogradu. Nadležni očekuju da će, kao i u zemljama u okruženju, poslije početnih problema donijeti velike uštede, bolji tretman pacijenata i kvalitetniji rad medicinskih radnika.

Izvor: Al Jazeera