Jahjaga ratificirala sporazum o specijalnom sudu

Jahjaga je prošle godine potpisala Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine i Zakon o pravnoj zaštiti mogućih optuženika (EPA)
Jahjaga je prošle godine potpisala Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine i Zakon o pravnoj zaštiti mogućih optuženika (EPA)

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga ratificirala je međunarodni sporazum s Nizozemskom o uspostavi Specijalnog suda za ratne zločine koje su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova tijekom rata na Kosovu.

Međunarodni sporazum odnosi se na “organizaciju institucije Specijalnog suda Kosova koji je izmješten u Nizozemsku”.

Taj dokument potpisali su 15. veljače ove godine ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thaci i veleposlanica Nizozemske na Kosovu Gerrie Willems, a primljen je u Predsjeništvo osam dana kasnije.

Predsjednica Jahjaga je ratificirala sporazum na osnovu svojih ustavnih nadležnosti.

Ratifikacijom sporazuma Kosovo ispunjava sve međunarodne obveze u vezi s osnivanjem Specijalnog suda.

Međunarodne sudije i tužioci

Krajem prošle godine predstavnici nizozemskog i kosovskog pravosuđa postigli su sporazum o Specijalnom sudu koji će se baviti navodima da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili ratne zločine tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.

Sjedište suda će biti u Haagu.

Ranije je usvojen zakon kojim je predviđeno osnivanje vijeća koja će imati primat nad drugim sudovima na Kosovu.

U sudskim vijećima radit će isključivo međunarodni suci i tužitelji.

Krajem kolovoza prošle godine predsjednica Jahjaga potpisala je Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine i Zakon o pravnoj zaštiti mogućih optuženika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO