Erdogan: Nobelova nagrada ispolitizirana

'Nije bitno da li je neko zaslužuje ili ne. To nije bitno, nego samo narudžba', rekao je Erdogan
'Nije bitno da li je neko zaslužuje ili ne. To nije bitno, nego samo narudžba', rekao je Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je i Nobelova nagrada ispolitizirana, te da se ona dodjeljuje po narudžbi, prenosi Anadolija. 

Erdogan se obratio u Istanbulu na otvaranju Samita W20, koji se ove godine u Turskoj održava u okviru Samita G20. Pored brojnih globalnih tema o kojima je govorio Erdogan, on je, u kontekstu izbjegličke krize, iznio kritike u vezi sa kriterijima za dodjelu Nobelove nagrade.

“Dešavaju se zaista interesantne stvari. Neko tamo kaže ‘mi ćemo primiti 30 do 40 hiljada izbjeglica’, nakon toga, ne znam na koji način, isti taj bude proglašen kao kandidat za Nobelovu nagradu. Mi smo do sada primili 2,5 miliona izbjeglica, da li to nekoga zanima?”, upitao je Erdogan, te dodao, kako je razlog tome činjenica da je “i Nobelova nagrada ispolitizirana”.

Prema njegovim riječima, Nobelova nagrada se dodjeljuje po narudžbi.

“Nije bitno da li je neko zaslužuje ili ne. To nije bitno, nego samo narudžba”, rekao je Erdogan, te dodao kako će i ove stvari biti prevaziđene.

Govoreći o problemu globalne izbjegličke krize, Erdogan je rekao kako su se neki tek “probudili” kada su se pojavile fotografije utopljenog sirijskog dječaka Aylana.

“Oni su tada počeli koristiti njegove fotografije na svojim naslovnicama i pisati naslove ‘Šta nam se dešava?’. U redu, ali mi o tome govorimo već duže vrijeme. U Turskoj se trenutno nalazi 2,3 miliona samo sirijskih izbjeglica, 300 hiljada je Iračana. Trenutno je u Turskoj 2,5 miliona izbjeglica i sve njihove potrebe snosimo mi. Do sada smo za izbjeglice izdvojili osam milijardi dolara. A, koja je podrška koju smo dobili od svijeta, 417 miliona dolara”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije


Povezane

Možete li shvatiti šta rade zemlje svijeta koje podržavaju sirijski režim, koji provodi teror, rekao je Erdogan.

14 Oct 2015

Prvi put nakon subotnjih napada u Ankari, u kojima je poginulo 97 ljudi, javnosti se obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Rekao je da je to bio napad koji je usmjeren na cijelu zemlju. Također je naveo da će pravdi biti privedeni, ne samo izravni počinitelji, već i naredbodavci. U Ankari je Nataša Kovačev.

Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO