Mlijeko iz BiH može u EU, odbijen prigovor Hrvatske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potvrdio je za da izvoz mlijeka iz BiH za Evropsku uniju kreće od sutra.

Stalni odbor Evropske komisije za kontrolu i uslove uvoza danas je u Briselu odbio prigovor Republike Hrvatske na izvoz mlijeka u EU iz Bosne i Hercegovine, kazao je Šarović novinarima u Sarajevu.

“Ovo je dokaz da smo bili u pravu obzirom da zahtjev Hrvatske nije bio utemeljen i iz razloga što je Bosna i Hercegovina ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU, a podnesen je i izvan roka”, rekao je Šarović.

Republika Hrvatska je uložila prigovor dan prije stupanja na snagu odluke o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju, 26. augusta.

Smirivanje tenzija

Šarović je kazao da ne očekuje hrvatske blokade budućih dogovora.

Dodao je kako je sada fokusiran na smirivanje tenzija između BiH i Hrvatske.

Hrvatska je u pismenoj primjedbi na listu koja je odobrila Bosni i Hercegovini da izvozi svoje mlijeko u Evropsku uniju navela kako četiri bh. kompanije za proizvodnju mlijeka ne ispunjavaju uslove za to, kazao je Šarović prošle sedmice.

“To je ono što piše u pisanoj primjedbi od Hrvatske, ali u suštini su razlozi druge vrste. Pretpostavljam da je jedan od razloga i bojazan od konkurentnosti bh. mlijeka na hrvatskom tržištu. To je moje mišljenje”, rekao je Šarović, dodavši da su zbog ovog prigovora prisutne tenzije u cijeloj javnosti.

Primjedba Hrvatske odnosila se na izvoz mlijeka iz četiri mljekare – Meggle, Milkos, Mlijekoprodukt i Mljekaru Livno.

Izvor: Al Jazeera i agencije