Tužilaštvo traži hapšenje Fethullaha Gulena

Turska je, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova, zatražila od SAD-a Gulenovo izručenje (Reuters)

Tužilaštvo u Istanbulu zatražilo je lišavanje slobode Fethullaha Gulena, vođe pokreta koji tužilaštvo tereti za više nezakonitih aktivnosti, javlja Anadolija.

Tužilaštvo traži hapšenje još nekoliko lica, koja se sumnjiče za neposrednu saradnju sa Gulenom.

Turske vlasti zatražile su 2. februara od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ukidanje “zelene karte” Fethullahu Gulenu, vođi pokreta optuženom za pokušaj puča, kojemu je 28. januara 2015. godine po osnovu “davanja lažnog iskaza” poništen turski pasoš.

Turska je ranije izdala potjernicu za Gulenom, optuženom za vođenje kriminalne organizacije i pokušaj državnog udara u cilju rušenja vlade na čelu sa Recepom Tayyipom Erdoganom, sadašnjim predsjednikom države.

Gulenovo izručenje

Turska je, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova, zatražila od SAD-a Gulenovo izručenje radi procesuiranja pred turskim pravosuđem.

Gulen, koji od 1999. godine boravi u SAD-u, optužen je i za formiranje i vođenje “paralelne strukture”, koja je na čelu s njim, prema navodima turskog tužilaštva, imala u planu rušenje vlade.

Pokret imama Fethullaha Gulena predstavlja puno veću prijetnju za sigurnost Turske od članova Radničke partije Kurdistana, izjavio je nedavno predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Danas na međunarodnom planu čak ni teroristička organizacija PKK nije u tolikoj mjeri naštetila Turskoj kao Gulenova ‘paralelna struktura'”, rekao je tada Erdogan novinarima.

Transnacionalni pokret imama Gulena, koji od 1999. živi u Sjedinjenim Američkim Državama, čini niz škola, nevladinih organizacija, medijskih kuća i kompanija, podsjeća agencija Hina.

Sekularna Vlada

Gulen od 1999. godine živi u samonametnutom egzilu u Pennsylvaniji, pošto je pobjegao iz Turske zbog optužbi da je želio zbaciti tursku sekularnu Vladu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je nedavno da Gulenova opoziciona stranka dobija instrukcije od istog upravljača kako bi Tursku doveli do haosa.

“Iza ovoga je jedna ruka, koja daje iste upute predsjedavajućem opozicijske stranke Kemalu Kilicdarogluu i šefu ‘paralelne države’ koji se nalazi u Pennsylvaniji”, rekao je on.

Premijer je kazao da opozicija i Gulen imaju za cilj državu dovesti u stanje previranja.

Izvor: Agencije


Povezane

Turski tužilac koji vodi slučaj protiv pokreta Fethullaha Gulena, tražio je od suda da izda nalog za Gulenovo hapšenje, kao i da raspiše međunarodnu potjernicu. Optužuju ga za osnivanje terorističke organizacije kao i njeno vođenje.    

Published On 19 Dec 2014
Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO