Miljević za AJB: Likvidacijom spriječena istraga o Bobar banci

Likvidacija bijeljinske Bobar banke mogla se izbjeći, a osnovni cilj ovog procesa bio je izbjegavanje istrage, kazao je za Al Jazeeru ekonomski analitičar iz Banje luke Damir Miljević.

Banka je imala blizu 127 miliona eura depozita, od čega su više od 40 miliona bili depoziti građana.

Agencija za osiguranje depozita garantira tek povrat dijela depozita. Zbog likvidacije Bobar banke bez posla ostaje i više od 150 radnika banke.

“Simptomatično je da Agencija za bankarstvo nije reagovala sve do oktobra ove godine. Ono što je meni još simptomatičnije u tom svemu je da je za privremenog upravnika imenovan gospodin [Savo] Ševaljević, mimo Zakona o bankama”, istakao je Miljević.

” I ono što je najsimptomatičnije je da je privremeni upravnik već nakon sedam dana izjavio da će Bobar banka najvjerovatnije ići u likvidaciju, kad još nije imao potpune informacije o stanju u banci, što meni sve govori da je osnovni cilj da se Bobar banka na neki način pokopa, i na taj način izbjegnu sve moguće istrage oko toga šta se dešavalo u i preko Bobar banke”, dodao je Miljević.

Glavni krivac

Po mišljenju Miljevića, najveću krivicu, pored vlasnika i menadžmenta banke – snosi Agencija za bankarstvo, kao jedan od regulatora finansijskog tržišta

“Agencija nije na vrijeme, a vrijeme je već bilo 2012, uvela prinudnu upravu u Bobar banku i na taj način pokušala spasiti šta se spasiti može, jer prinudna uprava je uvedena tek krajem oktobra ove godine”, ocijenio je ekonomski analitičar.

U vezi dugovanja Bobar banke postoji mnogo nezvaničnih saznanja, kazao je Miljević, a jedno od tih saznanja govori da u toj banci nedostaje više od 100 miliona konvertibilnih maraka.

Po dosadašnjim saznanjima sada, najviše su “nastradali” Distrikt Brčko, u iznosu 27 miliona konvertibilnih maraka, Elektroprivreda Republike Srpske – 10 miliona maraka, te nekoliko privatnih preduzeć,a koja su u banci držala između milion i dva miliona maraka, uz vjerovatno jedan veliki broj privatnih štediša, čiji su depoziti bili veći od 50.000  maraka.

“Tako da, sve u svemu, možemo govoriti da je  javnih sredstava bilo pedesetak miliona maraka. Ostalo otpada na privatna lice i privatne kompanije”, istakao je Miljević.

Ukazavši da će u prvom valu na biro otići blizu 150 ljudi od ukupno 200 zaposlenih u Bobar banci, Miljević ukazuje na problem lica koja su povezana sa bankom.

Prema njegovim riječima, u 20-tak preduzeća iz sastava Bobar grupe zaposleno je 1.000 radnika i veliki dio njih bi vrlo brzo mogao ostati bez posla.

Izvor: Al Jazeera