Kerry: Sirija koristila oružje s hlorom

John Kerry optužio režim sirijskog predsjednika Bashara al Assada za korištenje oružja s hlorom (Al Jazeera)

U četvrtak je američki državni sekretar John Kerry optužio režim sirijskog predsjednika Bashara al Assada, da je korištenjem oružja s hlorom ove godine, prekršio međunarodni ugovor o uništenju svog hemijskog arsenala, prenosi Hina.

Kerry je pred Vanjskopolitičkim odborom Zastupničkog doma izjavio, da postoje dokazi o upotrebi hlora u Siriji.

On je i ranije spominjao takve sumnje protiv Damaska, ali nikada nije bio tako izričit kao ovaj put.

Ove optužbe otvaraju niz drugih tema koje su  predmet istrage i koje bi mogle značiti povredu međunarodne konvencije o hemijskom oružju,  dodao je šef američke diplomatije.

Francuska se pridružila optužbama

Istraga o upotrebi hlora najavljena je krajem aprila, jer je pored SAD-a, Francuska optužila Assadov režim, da je u napadima na pobunjenike koristio hemijsko oružje.

Po međunarodnom ugovoru zaključenom u septembru 2013., sirijska vlada je zapravo trebala da uništi svo hemijsko oružje koje je prethodno popisala u izjavi koju je predala OPCW-u, ali se nastavljaju pregovori o mogućim greškama i propustima u sastavljanju tog popisa.

Režim sirijskog predsjednika Basara al Assada i pobunjenici međusobno se optužuju za upotrebu hemikalija, među kojima i hlora, od početka tog krvavog sukoba u martu 2011. godine.

Izvor: Agencije