Hapšenja u BiH zbog krađe automobila

Nakon privođenja bit će donesena odluka o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora protiv osumnjičenih (AFP)

Prema nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u više gradova širom zemlje se realizira akcija “Kavala”, koja je usmjerena na razbijanje organizirane kriminalne grupe, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Akcija se odnosi na osobe osumnjičene za veći broj krivičnih djela, a naročito krađe i krijumčarenja ukradenih automobila, navodi Anadolija.

“Po nalogu Tužiteljstva BiH, jutros od 6 sati, provodi se akcija kodnog naziva ‘Kavala’. Meta akcije su 13 osumnjičenih osoba iz više gradova u Bosni i Hercegovini, uključujući Banju Luku, Zenicu, Tuzlu, Lukavac, Banoviće, Bijeljinu i Derventu. Uporedo sa lišenjima slobode, vrše se pretresi objekata i vozila na navedenim lokacijama, radi prikupljanja dokaza o izvršenim krivičnim djelima”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U akciji učestvuje MUP entiteta Republika Srpska, kao i Federalna uprava policije i policijske snage iz entiteta FBiH, na lokacijama na kojima se vrše pretresi i lišenja slobode.

Međunarodna saradnja

“Tužiteljstvo BiH prikupilo je dokaze da više osoba djeluje kao povezana međuentitetska kriminalna skupina, koja vrši teška krivična djela, među kojima otuđenja skupocjenih motornih vozila u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, krivotvorenje dokumentacije, krijumčarenje i dalju prodaju ukradenih vozila, kao i krivična djela prevare, navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja, te izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava za izvršenje krivičnih djela”, saopćeno je iz te institucije.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti privedeni na ispitivanje kod postupajućeg tužitelja, nakon čega će biti donesena odluka o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

U okviru te akcije, Tužiteljstvo BiH je ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju, naročito sa Slovenijom, Njemačkom i Italijom, kao i drugim državama, jer je utvrđeno da je ta organizirana kriminalna grupa, u kojoj ima osoba koje su višestruki povratnici i osuđivane osobe, djelovala na području više država Evropske unije.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Vijesti
POPULARNO