Oružani napad na sudnicu u Afganistanu

Oba napadača na policijski punkt ubijena su u pucnjavi (EPA)

Najmanje četiri osobe povrijeđene su u istočnom afganistanskom gradu Jalalabadu, nakon što su naoružani napadači opasani eksplozivom napali sudnicu, rekli su izvori Al Jazeeri.

Povrijeđeni, među kojima je jedan policajac, prebačeni su u bolnicu u ponedjeljak. Sva tri napadača su ubijena prije nego što su uspjeli detonirati eksploziv kojim su bili opasani.

U odvojenom incidentu, tri bombaša samoubice izvršila su napad na parkingu u policijskoj bazi u istočnom Afganistanu. U napadu u kojem je ubijen stražar zapaljeno je 25 kamiona.

Napad na policijsku bazu u istočnom distriktu Behsud dogodio se kasno u nedjelju, saopćio je Ahmad Zia Abdulzai, glasnogovornik guvernera provincije Nangarhar.

Nasilje uoči izbora

Bombaš samoubica prvo je raznio svoje vozilo na ulazu u parking, a zatim su dva napadača otvorila vatru na snage sigurnosti, rekao je.

Policija je ubila oba napadača, ali je tokom borbe zapaljeno najmanje 25 cisterni s gorivom, rekao je Abdulzai.

Zvaničnici su zabrinuti da bi se do glasanja na predsjedničkim izborima u subotu nasilje moglo intenzivirati, iako je prvi krug izbora 5. aprila prošao relativno mirno.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napade, ali su talibani nedavno organizirali niz bombaških napada uoči drugog kruga predsjedničkih izbora koji će se održati 14. juna.

Izvor: Al Jazeera