U Indiji uhapšeno više od 1.800 muškaraca zbog brakova sa maloljetnicama

Vlada u Assamu odlučila je da krivično goni muškarce koji stupaju u brak sa djevojkama mlađim od 18 godina.

Sklapanje brakova između osoba mlađih od 18 godina je nezakonito u Indiji, ali se zakon ne poštuje (EPA)

Policija u sjeveroistočnoj indijskoj državi Assam uhapsila je više od 1.800 muškaraca u masovnoj akciji protiv prakse dogovaranja brakova sa maloljetnicama.

Vlada u Assamu, koju predvodi glavni ministar Himanta Biswa Sarma, prošlog je mjeseca odlučila da krivično goni muškarce koji stupaju u brak sa djevojkama mlađim od 18 godina.

Sarma je rekao da se hapšenja vrše širom države Assam, a zvaničnicima je rečeno da “postupaju u duhu nulte tolerancije protiv neoprostivog i gnusnog zločina nad ženama”, prenosi Anadolija.

Sarma je dan ranije najavio da će se vlasti u početku fokusirati na 4.000 slučajeva braka s maloljetnicama registrovanih u državi u proteklih devet dana.

“Hinduistički sveštenici i muslimanski učenjaci koji su svečano sklapali dječije brakove također će biti meta akcije hapšenja“, rekao je Sarma.

Nepoštivanje zakona

Sklapanje brakova između osoba mlađih od 18 godina je nezakonito u Indiji, ali se zakon ne poštuje.

Prema Vladinom istraživanju iz 2019. godine, skoro 32 posto djevojčica u Assamu je bilo udato s manje od 18 godina, dok je skoro 12 posto već rodilo do te dobi.

Utvrđeno je da istočna država Zapadni Bengal ima najveću stopu od 41,6 posto takvih brakova u Indiji.

Dječji brakovi su “više društveni običaj u Assamu”, kaže Rajib Sharma, šef Globalne organizacije za razvoj života, lokalne nevladine organizacije.

“Među nama dominiraju plemenske grupe i manjine, a oni udaju svoje kćeri u tim godinama”, pojasnio je Sharma za Anadoliju.

Prema podacima Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF), skoro 1,5 miliona djevojčica mlađih od 18 godina udaje se u Indiji svake godine.

Izvor: Agencije