Sedmi dan krize na sjeveru Kosova: Građani se ponovno okupljaju

Zaposleni Opštine Zvečan se i danas upisuju u improvizovani spisak postavljen na stolu ispred ograde koju je postavio KFOR, čiji su pripadnici na prilazu zgradi Opštine.

Vojnici KFOR-a obezbjeđuju opštinsku zgradu i stacionirani su na pet drugih lokacija (Anadolija)

U opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić noć je protekla mirno, a od jutros, sedmog dana krize u te tri opštine na sjeveru Kosova, građani se ponovno okupljaju zahtijevajući povlačenje albanskih gradonačelnika iz zgrada opštine i povlačenje kosovskih specijalnih jedinica, prenosi Tanjug.

Zaposleni Opštine Zvečan se i danas upisuju u improvizovani spisak postavljen na stolu ispred ograde koju je postavio KFOR, čiji su pripadnici na prilazu zgradi Opštine.

Zaposlenima je od prošlog petka zabranjen dolazak na posao u zgradu Opštine Zvečan, gdje su i dalje specijalne jedinice.

Manje grupe građana bile su prisutne i tokom noći u Zvečanu i Leposaviću.

Tri zahtjeva evropskih zvaničnika

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell saopćio je da su na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i u susretu s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani evropski zvaničnici iznijeli tri zahtjeva – održavanje novih izbora na sjeveru Kosova, osiguravanje učešća Srba na njima i rad na uspostavljanju zajednice srpskih opština (ZSO).

Borrell je u objavi na Twitteru naveo da će, ako to ne bude urađeno, biti ozbiljnih posljedica po odnose s Evropskom unijom.

Objavio je da je u Moldaviji na samitu evropskih lidera razgovarao s Vučićem i Osmani o “opasnoj situaciji na Kosovu”, kao i da se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, zajedno sastao s Vučićem i Osmani.

“Sada se treba osigurati održavanje novih lokalnih izbora, učešće kosovskih Srba na njima i rad na uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU-a. Ako to ne uradite, to će imati ozbiljne posljedice po naše odnose”, napisao je Borrell.

Izvor: Agencije