WHO: Zabrana putovanja neće zaustaviti omikron

Opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje nove varijante korona virusa, a bit će težak teret za živote ljude i zarađivanje za život, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

WHO poziva osobe koje nisu dobrog zdravlja i prijeti im teži oblik COVID-19 da odgode putovanja (EPA)

Opće zabrane putovanja neće spriječiti širenje omikrona, ali putovanja trebaju odgoditi osobe starije od 60 godina, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO u naputcima navodi da je “56 država donijelo mjere o putovanjima u nastojanju da odgode uvoz nove varijante”, prenosi Hina.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi redovno donosi preporuke za koje se ne može reći da ih 194 država članica primjenjuje.

“Opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje virusa, a bit će težak teret za živote ljude i zarađivanje za život”, upozorava WHO.

Putnici da budu ‘na oprezu’

Naprotiv, mjere “bi mogle imati negativan učinak na zdravstvene sisteme u pandemiji, jer bi mogle odvratiti države da prijave nova sekvenciranja i epidemiološke podatke”, kaže organizacija koja je takvo upozorenje već izrekla tokom vikenda.

WHO poziva osobe koje nisu dobrog zdravlja i prijeti im teži oblik COVID-19 da odgode putovanja.

“Osobe iznad 60 godina i one koje s komorbiditetima (srčane bolesti, karcinom, dijabetes) trebaju odgoditi putovanja”, preporučuje WHO.

Poziva sve putnika da budu “na oprezu”, da se vakcinišu i poštuju sanitarne propise o javnom zdravlju bez obzira na vlastiti status vakcinacije, da nose maske i održavaju fizički razmak, izbjegavaju okupljanja, provjetravaju prostorije…

U nedjelju je regionalni ured WHO-a za Afriku pozvao zemlje da ostave granice otvorenim.

Južna Afrika zatražila je “trenutno ukidanje” ograničenja za putovanje koje su države počele donositi nakon otkrića varijante omikron.

Mjere proporcionalne riziku

U tehničkim naputcima WHO poziva zemlje da pri odlukama o donošenju mjera procijene rizike kao što su pregled putnika, stavljanje u izolaciju.

“Sve mjere moraju biti proporcionalne riziku, ograničene u vremenu i primijenjene poštujući dostojanstvo putnika, ljudska prava i temeljne slobode”, piše WHO.

“Bitna međunarodna putovanja – uključivo hitna humanitarna putovanja, repatrijacija državljana i prijevoz nužne opreme i materijala moraju biti prioriteti”, navodi WHO preporuke kakve je već davao u prvim mjesecima pandemije.

Izvor: Agencije