UN: Ekonomska kriza u Palestini bi ponovo mogla povećati nasilje

Ukoliko se hitno ne reagira, ponovo bi moglo doći do novih nasilnih događaja, koji bi mogli završiti smrtnim ishodom, upozoravaju iz Ujedinjenih naroda.

Specijalni predstavnik UN-a pozvao je Izrael da prekine s rušenjem palestinskih kuća i deložiranjem Palestinaca (Reuters)

Specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda za mirovni proces na Bliskom istoku Tor Wennesland je izjavio kako se Palestina suočava s velikom ekonomskom krizom i da bi, ukoliko se hitno ne reagira, ponovo moglo doći do nasilnih događaja, koji bi mogli završiti smrtnim ishodom.

“Finansijska i ekonomska kriza na Zapadnoj obali prijeti stabilnosti institucija u Palestini”, kazao je on na brifingu Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Anadolija.

Upozorio je kako, čak i kad bi bili ponuđeni paketi hitne ekonomske pomoći, možda ne bi bili dovoljni za ublažavanje trenutne situacije.

Dodao je kako bi, ukoliko se hitno ne reagira, ponovo moglo doći do novih nasilnih događaja, koji bi mogli završiti smrtnim ishodom.

Zabrinjavajuće nasilje nad Palestincima

Ukazao je i na to da jednostrani koraci Izraela, uključujući planove za proširenje ilegalnih naselja, podižu tenzije između Izraela i Palestine te umanjuju prilike za povratak pregovorima.

Wennesland je kazao kako je zabrinjavajuće nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Podsjetio je da je od 4. oktobra, kada je počela sjetva, uništeno više od 3.000 sadnica maslina.

“Zabilježeni su i fizički nasrtaji na palestinske zemljoradnike, volontere i humanitarce”, istakao je Wennesland.

Pozvao je Izrael da prekine s rušenjem palestinskih kuća i deložiranjem Palestinaca.

Izvor: Agencije