Kritike na račun izbora nogometaša godine: Nagrada je postala farsa

Većina kritičara smatra kako je ‘Zlatnu loptu’ trebao osvojiti napadač poljske reprezentacije i Bayerna, Robert Lewandowski.

Čak je i Messi na proglašenju kazao kako je Lewandowski zaslužio nagradu (EPA)

Pobjeda Argentinca Lionela Messija u izboru France Footballa za najboljeg nogometaša svijeta u 2021. godini izazvala je val kritika novinara, nogometnih stručnjaka i igrača, javlja AFP.

Većina smatra kako je nagradu trebao osvojiti napadač poljske reprezentacije i Bayerna Robert Lewandowski. Čak je i argentinski majstor na proglašenju kazao kako je Lewandowski zaslužio nagradu, podsjeća Hina.

“Roberte, zaslužio si Zlatnu loptu”, poručio je Messi s govornice.

Podsjetimo, Lewandowski je završio na drugom mjestu, a imao je 33 boda manje.

Prošle godine Lewandowski bez nagrade zbog pandemije

“Skandalozan izbor,” naslov je njemačkog dnevnika Bild.

“Godinama je poljska zvijezda Bayerna učinkovita, skuplja golove i naslove, ali to očito nije dovoljno”, navodi list.

Proglašen za najboljeg igrača FIFA-e u 2020. godini, nakon što je bio najbolji strijelac Lige prvaka, Lewandowski te godine nije osvojio Zlatnu loptu, jer je natjecanje otkazano zbog pandemije. Sjajni Poljak je prošle sezone postigao 41 gol u Bundesligi, srušivši legendarni rekord Gerda Muellera. Ovaj podvig, koji je “zapalio Njemačku”, ipak nije imao isti odjek u inozemstvu, gdje je očito puno veći dojam ostavio Messijeva Copa America s Argentinom.

“Iskreno, ništa ne razumijem. Uz dužno poštovanje prema Messiju i ostalim igračima, nitko to nije zaslužio toliko kao Lewandowski”, rekla je njemačka nogometna legenda Lothar Matthaus.

Casillas: Sve teže vjerujem u nagrade

I drugi se u Europi pitaju o izboru Messija. “Svaki put mi je teže vjerovati u te nagrade,” kazao je Iker Casillas, legendarni španjolski vratar, sada u mirovini.

“Za mene je Messi jedan od pet najboljih igrača u povijesti, ali trebali bismo početi znati razlikovati one koji su bili najbolji na kraju sezone. Nije teško”, dodao je Casillas.

Oglasio se i menadžer Liverpoola Jurgen Klopp.

“Možemo zauvijek dati Ballon d'Or Messiju za njegovu igru ​​i karijeru, ali ako to ove godine ne učinite Lewandowskom, kada ćete”, upitao je trener Liverpoola.

I talijanska Gazzeta dello Sport izražava sumnju u filozofiju prestižnog natjecanja France Footballa.

“Ova nagrada je postala farsa”, poručila je Gazzetta.

Među ozbiljnim kandidatima bio i Jorginho

Bivši kapetan engleske reprezentacije Gary Lineker smatra kako je “Zlatnu loptu” trebao dobiti Poljak.

“On to zaslužuje”, tvitao je najbolji engleski napadač 80-ih.

Među kandidate za osvajanje nagrade ubrajan je i veznjak europskih prvaka Talijana, te pobjednika Lige prvaka Chelsea, Jorginho.

“Osvojio je sve glavne trofeje i uvelike sudjelovao u tim titulama pa ne bi bilo iznenađenje da je podigao Ballon d'Or”, istaknuo je menadžer Chelsea Thomas Tuchel.

Talijanska La Repubblica također, smatra kako je Jorginho trebao biti pobjednik.

“Ako ste playmaker i metronom momčadi koja je osvojila Ligu prvaka kao i momčadi koja je zablistala na velikom turniru, došli ste do vrha”, pišu Talijani.

Izvor: Agencije