Zvuk oružja preglasan za turiste u Libanonu

Zbog rata u Siriji Libanon trpi veliku štetu. Glavna privredna grana, turizam, je na koljenima. Ministar Fady Abboud za Al Jazeeru kaže da očekuju 30 posto manje gostiju. No, putničke agencije tvrde da je situacija još teža.

“Odmor iz snova, na vrhu jednog od mnogih luksuznih hotela s pogledom na grad i Sredozemno more. No, prizor vraća u stvarnost i podsjeća na to da je more puno ratnih brodova, spremnih za vojno djelovanje. I zato danas malo tko uživa u ovoj ljepoti”, javlja reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

Nikada manje turista

„More, sunce, ljubazni domaćini, odlična hrana… Libanon ima sve što turistu treba, no nikada ovdje nije bilo manje turista nego danas.”

Ne tako davno, ova luksuzna mjesta bila su prepuna bogatih gostiju a danas, unatoč prihvatljivim cijenama – zjape prazna.

„Ove godine, rekla bih od novembra 2012. postalo je izuzetno teško. Izgubili smo mnogo tržišta, vjerovatno 45 do 50 posto“, kaže Rima Kanso, menadžerica Translebanona.

Ove godine, objašnjavaju u agenciji, nisu primili čak niti jedan upit turističkih grupa s tradicionalnog, europskog tržista. Ministar turizma ne krije koliko je teška situacija.

„Veoma sam zabrinut! Zaista! Vjerovatno imam jedan od najtežih poslova na svijetu. Ne znamo kad će ovo završiti i sve se vratiti u normalu“, ističe Fady Abboud, ministar turizma Libanona.

Libanon živi upravo od turizma. Jos 2010 imali susu 2,2 milijuna gostiju i zaradu od 8 milijardi dolara.

Danas se bore za preživljavanje.

Pariz Bliskog istoka

„Sada su najbrojniji Iračani, a u posljednje vrijeme i Sirijci koji se vode kao turisti u ovoj zemlji“, kazuje Abboud.

Upravo su Hanan i njegova obitelj neki od gostiju. Dolaze iz Damaska. 

„Došli smo na sedmicu dana na odmor“, kazuje Hanan.

Bejrut zbog šarma i ljepote nazivaju i Parizom Bliskog istoka. No, danas Libanon ispašta zbog zajedničke sudbine ovog dijela svijeta. Zvuk oružja preglasan je za turiste.

Izvor: Al Jazeera