Zvuci klapa iz Posušja

Dizajner Miro Raguž povezao je ornamentiku stećaka i klapa prilikom osmišljavanja vizualnog identiteta festivala (Ivan)

Piše: Vanja Gavran

Hercegovina i pjesma? Na prvu bi čovjek rekao da se tu radi o gangi, guslama i diplama. Da, i to je točno. No, točno je da se uz Hercegovinu odavno može vezati i klapska pjesma. Mirise i zvukove Dalmacije vjetar je prebacio preko Biokova i tom klapskom, gregorijanskom pjesmom, napjevom, napojio je i suhi hercegovački kamen.

Više od 30 godina u Hercegovini se njeguje klapska pjesma, koja je odnedavno stavljena na popis nematerijalne baštine UNESCO-a. Ona je više od folklora, nekako je na tronu nedodirljivosti. Jer tko pjeva klapsku pjesmu, istančano do savršenstva, jasne dinamike, usklađenih terci, on je, rekli bismo rječnikom mladih, faca u svom gradu.

U klapskom svijetu najviše se cijene muške klape, kao izvorne, ali u posljednje vrijeme ih i ženske i mješovite po kvaliteti pjevanja i prestižu. Danas Hercegovinom tako djeluje oko 25 klapa, što muških, što ženskih, što mješovitih, što kvalitetnih, što nešto manje kvalitetnih. Možete ih čuti na koncertima, smotrama klapa, na neformalnim druženjima, ali od prije tri godine i na Festivalu klapske pisme u Posušju.

[Ivan Kelava]

Odziv klapa je na ovogodišnji natječaj bio trostruko veći od onog broja koliko ih može nastupiti. To jasno govori koliko se ovaj Festival probio na karti klapski festivala i sada je pored Omiškog festivala, koji je ove godine održan po 50. put, i onoga u Perastu u Crnoj Gori, najznačajniji festival klapske pisme.

Pokrovitelji ove godine su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Sponzora je sve više, uključila se i država i neka ministarstva, mediji prate Festival na zavidnoj razini, grad živi punim plućima, a ugostitelji trljaju ruke zbog povećanog prometa. I ponovno svi zadovoljni.

Kad se radi s entuzijazmom i radi općeg dobra onda nema šanse da projekt ne uspije. I ovaj Festival dokaz je tome, jer i svi koji ove godine na njemu rade, rade volonterski bez ikakvih financijskih naknada. Jer ono što se voli, ne može se platiti.

Izvor: Al Jazeera