Oglasi

Zvono londonskog 'Big Bena' napunilo 160 godina

Toranj visok 96 metara obavijen je skelama kako bi se kazaljke restaurirale, obojili dijelovi od kovanog željeza, a kamene intarzije očistile i obnovile.
Zahvati na obnovi čuvene londonske atrakcije tek su na poloviniEPA

Navršilo se 160 godina od dana kada se zvono na „Big Benu“ prvi put oglasilo, no poznati zvuk neće odjekivati Londonom još dugo jer su zahvati na obnovi tornja tek na polovini.

Jedna od najčešće fotografiranih znamenitosti glavnog grada Velike Britanije, 96-metarski toranj, obavijen je skelama kako bi se kazaljke restaurirale, obojili dijelovi od kovanog željeza a kamene intarzije očistile i obnovile.

To je najsveobuhvatniji restauratorski zahvat izveden do sada na tornju s kojeg je čak rastavljen i krov od kovanog željeza koji se sastoji od 3.433 dijela.

Zvono teško 13,7 tona 

Tokom obnove zvono teško 13,7 tona ostat će u tornju, a oglasit će se samo u izuzetnim situacijama poput dočeka novih godina.

Obnova tornja trebala bi završiti 2021. godine.

Viktorijanski satni mehanizam rastavljen je kako bi se zaštitio od oštećenja tokom renoviranja tornja.

Toranj je u sastavu Westminsterske palate - Doma britanskog parlamenta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.