Zvonik Notre-Damea oglasit će se na godišnjicu požara

Katedrala Notre-Dame je tijesno povezana s historijom Francuza (EPA)

Veliki zvonik južne kule katedrale Notre-Dame u Parizu oglasit će se u srijedu navečer tačno u 20:00 sati, u znak sjećanja na prvu godišnjicu od velikog požara, koji je oštetio to srednjevjekovno zdanje gotske arhitekture.

To će biti jedino obilježavanje godišnjice požara na gradilištu čiji su radovi obustavljeni zbog pandemije novog korona virusa, prenosi Beta.

General Jean-Louis Georgelin, zadužen za nadgledanje obnove katedrale, odlučio je da se oglasi jedno od dva najveća zvona katedrale u 20:00 sati, kada Francuzi aplaudiraju ljekarima i medicinskom osoblju koji se bore protiv korona virusa.

Notre-Dame ima dva velika zvona, koja se nalaze na južnoj kuli – to su zvona “Emanuel”, postavljeno 1686. godine, i “Marija”, postavljeno 2013. godine.

“Emanuel” je težak 13 tona, a klatno gotovo 500 kilograma.

To je drugo zvono po veličini u Francuskoj, poslije zvona u crkvi Sacre-Coeur – Sveto srce, također u Parizu.

Srce Pariza

Grandiozna katedrala Notre-Dame, posvećena Bogorodici, za Francuze nije samo svjetski poznata srednjovjekovna gotska katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovjekovječili književnici i dio historije nacije.

Notre-Dame je tijesno povezana s historijom Francuza.

Njena snažna zvona su se 24. augusta 1944. godine oglasila da označe oslobađanje zemlje od nacista, a 26 godina kasnije su zvonila na sahrani lidera Pokreta otpora, generala Charlesa de Gaullea.

Katedralu je opjevao pjesnik Gerard de Nerval, koji joj je 1832. godine posvetio pjesmu Bogorodična crkva u Parizu.

Victor Hugo je godinu dana ranije napisao roman Bogorodična crkva u Parizu, o katedrali i zvonaru Quasimodu i romskoj plesačici Esmeraldi.

Izvor: Agencije