Zvizdić: Zbog blokade iz RS-a stoje sredstva za infrastrukturu

Iako su Bosni i Hercegovini na summitu lidera zapadnog Balkana u Trstu odobrena četiri kandidirana projekta, iznimno važna za infrastrukturni razvoj, nije potpisan Ugovor o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Europe zbog neslaganja entiteta Republika Srpska.

Odobreni su projekti izgradnje tri dionice autoceste oko Zenice, te od toga grada prema Gračanici, odnosno od sela Johovac do Rudanke. Ukupna vrijednost radova je 230,8 milijuna eura, od čega će 43 milijuna eura biti dobiveno u obliku tzv. grantova.

Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti 10,1 milijun eura, za koji su Bosni i Hercegovini odobrena grant sredstva u iznosu od 3,1 milijun eura.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić smatra kako je riječ o “četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH, a samim tim i dobru podlogu za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija”.

Potvrdio je i kako se još uvijek radi na mogućnosti da BiH postane dio transportne zajednice i da taj akt bude potpisan.

“Već dugo vremena potpuno nerazumnom odlukom i blokadom iz Republike Srpske nismo u mogućnosti da postanemo dio transportne zajednice, jednog važnog projekta kojem će u ovome trenutku pripasti sve države zapadnog Balkana i države Evropske unije”, rekao je Zvizdić.

Neprihvatljiv zahtjev za rotacijom ministara

Očekuje da će se ipak uspjeti dogovoriti detalji neophodni za potpis dokumenta, a da će “svi oni koji učestvuju u tom procesu biti do kraja razumni i spriječiti ogromne posljedice koje bi građani BiH imali nepotpisivanjem tog sporazuma koji će BiH omogućiti nove investicije u brojnim infrastrukturnim sektorima”.

Podsjetio je i kako je vlada bh. entiteta Republika Srpska postavila zahtjeve koje Vijeće ministara BiH ne može prihvatiti, te poručio kako je neprihvatljivo da Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim ugovorima predstavljaju entitetski ministri kako to predlažu iz Banje Luke.

“Zahtjev da se rotiraju ministri koji će predstavljati BiH u transportnoj zajednici ne dolazi u obzir, kao ni promjene ugovora koje je Vlada Republike Srpske dostavila dan prije potpisivanja ugovora o transportnoj zajednici”, izjavio je Zvizdić.

Po njemu, “blokada predstavlja vrstu izolacije BiH i nanosi finansijsku, administrativnu i perspektivnu štetu svim građanima Bosne i Hercegovine”, jer su i spomenuti odobreni projekti upitni zbog negativnog stava iz Republike Srpske.

“Kao što su vrata EU otvorena za BiH, tako su otvorena i za Ugovor o transportnoj zajednici koji znači nove investicije i novo infrastrukturno jačanje BiH i cijelog regiona. Bez potpisa sredstva neće biti operativna. Više od 500 miliona konvertibilnih maraka biće na stand by i čekati da oni koji potpuno blokiraju, mislim na Vladu Republike Srpske, promjene svoj stav i mišljenje. U protivnom, šteta je ogromna za sve građane BiH”, kazao je Zvizdić.

Crnadak: Nelogično protivljenje RS-a

I ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je, tokom razgovora s europskim povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom u Trstu, kako je nelogično protivljenje bh. entiteta Republika Srpska potpisivanju Ugovora o transportnoj zajednici jugoistočne Europe.

Crnadak smatra da transportna zajednica ima ogroman značaj za BiH i regiju, te da Bosna i Hercegovina “ne želi da projekti i grant sredstva predviđena za odobravanje budu ugroženi”.

“Ako je transportna zajednica korisna za Srbiju i sve druge zemlje regiona, zašto ne bi bila korisna i za Republiku Srpsku”, upitao je Crnadak.

Stoga je Crnadak još jednom pozvao entitetsku vladu u Banjoj Luci da prihvati transportnu zajednicu jer bi joj njeno odbijanje nanijelo ogromnu financijsku štetu i vodilo Republiku Srpsku u izolaciju.

Hahn je stajališta da uvjeti koje je postavila entitetska vlada Republike Srpske nisu prihvatljivi za Europsku uniju. Uvjeti se odnose na izmjenu teksta ugovora i na izdavanje garancija po kojima transportna poduzeća neće imati pristup željeznicama u BiH nakon potpisivanja.

Prethodno se oglasilo i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, naglasivši da se ne slaže s prijedlogom Vlade bh. entiteta Republika Srpska po kojem bi stajališta bh. države u okviru transportne zajednice jugoistočne Europe naizmjenično i “po sistemu rotacije” zastupala tri ministarstva – državno i dva entitetska.

Među ostalim, Vlada Republike Srpske smatra i da je „neophodno pribaviti garanciju da potpisivanjem ugovora željeznička preduzeća koja imaju dozvolu za rad (izdanu od država EU ili država potpisnica ugovora) neće moći koristiti, tj. imati pristup transportnoj infrastrukturi u BiH“.

Ako BiH ostane izvan Ugovora o prometnoj zajednici s Europskom unijom, podsjećaju bh. mediji, gubici će biti nesagledivi jer će Bosna i Hercegovina izgubiti mogućnost za liberalizaciju željezničkog sektora, ali i mogućnost financiranja projekata iz donatorskih izvora i međunarodnih institucija.

Izvor: Al Jazeera i agencije