Zvizdić: Završena je arhitektura Balkana

Zvizdić očekuje da će popunjavanje Upitnika Evropske komisije biti završeno na vrijeme (EPA)

„Bosna i Hercegovina ima realne šanse da do kraja ove godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u, ako se svi posvete tim pitanjima“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U intervjuu za Radio Bosne i Hercegovine (BH Radio 1) izrazio je očekivanje da će popunjavanje Upitnika Evropske komisije biti završeno na vrijeme, iako još nijedan odgovor nije stigao iz bh. entiteta Republika Srpska.

Dodao je da su unutar bh. institucija, imajući u vidu rok od šest mjeseci, napravljene određene faze kako bi se na organiziran i transparentan način došlo do pravih odgovora.

Priprema Upitnika

Prva faza je da bh. institucije pripreme odgovore na pitanja iz Upitnika, a Zvizdić je naglasio da je većina ispoštovala rok te su unijeti odgovori u centralni informacioni sistem unutar Direkcije za evropske integracije.

„Predstavnici Vlade Republike Srpske su nas informirali da oni imaju pripremljene odgovore i još ih nisu unijeli u centralni informacioni sistem. Možemo govoriti koji razlozi stoje iza takve odluke“, kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da ako je razlog tome tehničke prirode, onda se to može prihvatiti, ali ako iza toga stoje ponovo razlozi da se pokušava ostvariti paralelan kontakt sa evropskim institucijama, to su, stav je predsjedavajućeg Zvizdića, potpuno uzaludni i bezuspješni pokušaji.

Podcrtao je da su Evropska komisija i Evropska unija bili potpuno jasni kada su istaknuli da oni razgovaraju samo s državom BiH i prihvatit će se samo odgovori koji dođu i govore jednim glasom u ime BiH.

Pitanje federalizacije BiH

Osvrnuo se na insistiranje hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu na federalizaciji BiH, kazavši da oni nisu jedini zastupnici u Evropskom parlamentu, podsjećajući da je na Rezoluciju koju je pripremio izvjestilac za BiH Cristian Dan Preda bilo 288 amandmana, od kojih je u mnogima prepoznat ostvareni napor i progres BiH. Smatra da će BiH sigurno u nekoj budućnosti, ako dođe do nove administrativne političko-teritorijalne reorganizacije, biti upravo definirana na bazi regionalnih principa koji važe u Evropskoj uniji.

Stoga misli da je došlo do nerazumijevanja između pojmova i onoga što je cilj takvih amandmana, ali treba jasno naglasiti da neće biti nikakvih novih podjela u BiH. Ističe da za to ne postoji snaga, mogućnost, ni podrška unutar BiH, van te države, u regionu, ili u zemljama koje odlučuju o dominantnim međunarodnim odnosima.

„Ne razumijem kako domaći političari ne mogu shvatiti bazne izjave evropskih i svjetskih dužnosnika. Nema novih podjela, završena je arhitektura Balkana, može se samo ići ka integraciji BiH, ne ka dezintegracije BiH. To je kazao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i visoka predstavnica EU Federica Mogherini, ali to su rekli i najveći evropski dužnosnici“, podsjetio je Zvizdić.

Na pitanje može li se BiH nadati statusu kandidata bez riješenog pitanja stabilnog finansiranja javnih emitera, Zvizdić je podsjetio da je u posljednjem Izvještaju za BiH konstatiran veliki broj pozitivnih stvari, ali upravo jedna od rijetkih oblasti u kojima je konstatirano da ne postoji dovoljan napredak je oblast unutar javnih RTV emitera.

Pozvao je nadležnu komisiju i poslanike da pitanje finansiranja i statusa javnih RTV servisa stave na dnevni red i donesu odluke koje će ih učiniti održivim, a onda u narednoj fazi i samoodrživim, kao profesionalni medij koji je ustvari najvažniji institucijama i vlastima u BiH.

Izvor: Agencije